Danmark har 2. plads i arbejdsglæde

Danmark smiler hele vejen på vej til arbejde. Faktisk er der kun et land i verden, som har en større arbejdsglæde end danskerne.

Når danskerne vågner op om morgenen, så er vi et af de folkefærd, som er gladest for at tage på arbejde. Tal fra analysefirmaet Ennova, som gentagende gange har lavet undersøgelser om blandt andet arbejdsglæde i verden viser, at ud af 28 lande, er Danmark på en andenplads, kun slået af Mexico.

- Vi er et land, der scorer højt i arbejdsglæde. Og det skal vi være rigtig glade for. Mexico er et land i rivende udvikling, og vi kan se fra andre medarbejderundersøgelser, at det også er et land med høj arbejdsglæde. Men der kan også være kulturelle forskelle på, hvordan man bruger skalaen, siger regionschef Kirstine Rechendorff til Newspaq.

Skandinavien er i toppen

Generelt er Skandinavien i toppen. Samlet set skører Danmark Norge og Sverige højt, hvorimod andre lande fra Europa ligger noget længere nede på listen.

- Der synes at være en sammenhæng med, at vi er økonomisk velstillede, at vore samfund er præget af en meget møj graf a f tillid og 'well-bieng', at v har en ekstrem lav grad af korruption og endelig, at vi har en mere ligelig indkomstfordeling en noget andet sted i verden, skriver Ennova i deres rapport.

De kvalifikationer kan man ikke skrive ind på andre lande som topper, såsom Mexico, som har førstepladsen. Og Indien og Brasilien ligger højt. Her er det i stedet den hastige vækst, og sulten efter mere, som smitter af på arbejdsstyrken og glæden. Derudover skriver Ennova, at latinamerikanske lande er mere positive i deres vurderinger, end andre lande.

Arbejdsglæde-rangliste:

 1. Mexico
 2. Danmark
 3. Indien
 4. Norge
 5. Holland
 6. Brasilien
 7. Sverige
 8. Chile
 9. Finland
 10. USA
 11. Peru
 12. Spanien
 13. Kina
 14. De Forenede Arabiske Emirater
 15. Frankrig
 16. Tyskland
 17. Italien
 18. Australien
 19. Estland
 20. Singapore
 21. Polen
 22. Sydafrika
 23. Storbritannien
 24. Irland
 25. Tjekkiet
 26. Rusland
 27. Japan
 28. Ungarn

Kilde: Ennova 2013, European Employee Index.

Arbejdsglæden i EEI-undersøgelsen er målt på autonomi, mestring og formål. Autonomi er defineret ved, at medarbejderne, indenfor virksomhedens rammer, selv kan disponere over deres arbejde, blandt andet hvornår og hvordan. Mestring handler om at man forsøger og formår at blive bedre til sit arbejde, og formål handler om, om medarbejderen kan se et formål med arbejdet og virksomheden.