Business

Norwegian vokser sig større

Norwegian har fået sit bedste førstekvartal nogensinde. En kvart milliard mere i kassen giver dog stadig minus

Det norske lavprisflyselskab Norwegian vokser sig større og større. Selskabet har i første kvartal 2013 forbedret bundlinjen med en kvart milliard kroner. Men trods flere penge i kassen, ender selskabet alligevel på minus 157 millioner kroner før skat.

Det er dog bedste resultat for første kvartal i selskabets historie. Og det er både mere trafik og færre omkostninger, der er med til at at få resultatet til at sætte rekord.

Omsætningen steg med 23 procent i forhold til kvartalet året før - og Norwegian fik samlet lidt over 2,8 milliarder kroner i kassen. Samlet købte 3,9 millioner passagerer en billet hos lavprisselskabet, og det er en stigning på otte procent.

Reducerede omkostninger

Omkostningerne fik et hak ned. Samlet blev de otte procent mindre end første kvartal 2012 - og det er blandt andet nye europæiske baser og indfasning af stadig flere fabriksnye Boeing 737-800, der betyder besparelser, oplyser selskabet.

- Vi er meget tilfredse med dette resultat. Vi reducerer betydeligt i vores omkostninger, hvilket er helt afgørende for at være konkurrencedygtig i en international branche, siger Norwegians direktør Bjørn Kjos i en kommentar til regnskabet.

- Vores strategi for omkostningsreduktionen og international ekspansion er også det vigtigste, vi kan gøre for også at sikre de mange arbejdspladser, vi allerede har skabt i Skandinavien, siger direktøren.

Stadig lillebror

Norwegian er stadig lillebror i forhold til SAS. Men mens nordmændene får flere passagerer ind i deres fly, så faldt antallet af passagerer hos SAS med tre procent i første kvartal til 6,22 millioner passagerer, skriver branchemagasinet Check-In.

Samlet er Norwegian Skandinaviens næststørste flyselskab og det tredjestørste lavprisselskab i Europa. Selskabet har 331 ruter til 120 destinationer i Europa, Nordafrika og Mellemøsten.

Og til maj tager Norwegian de første skridt til at erobre både USA og Asien, når selskabet starter langdistanceflyvninger hertil.

Samlet fløj 17,7 millioner passagerer med Norwegian sidste år. Selskabet har 3000 ansatte.