Fem gode råd til den nye iværksætter

Sidder du med den gode ide til verdens næste store virksomhed, men ikke ved hvordan man hopper ud i iværksætterlivet, så kig her.

Februar var en tør måned med hensyn til nye virksomheder, og det er synd, for det er virksomheder med gode ideer der blandt andet skal trække os det sidste stykke ud af krisen. Mange danskere går rundt med den gode ide, men ved måske ikke hvordan den kan føres ud i livet, og derfor er der her et par gode råd fra Direktør for Dansk Iværksætter Forening Jakob Engel-schmidt til, hvordan du starter din egen virksomhed.

På startvækst.dk, som er Erhvervsstyrelsens iværksætterside, kan man få svar på de mest banale eller komplicerede spørgsmål, og det er et rigtig godt sted at starte. Her får du alt af vide om hvordan man opretter CVR-nummer, hvilket selskabstype du skal vælge og så videre.

Er der kød på din ide?

Når du nu vågner op midt om natten, og bare har idéen, så skal du ikke holde den for dig selv. Snak med andre om den, så den meget hurtig kan skydes ned, hvis den ikke er god, så du ikke spilder hverken tid eller penge på den. Det er meget vigtigt, at du snakker med nogle, som har forretningsmæssig viden. Det kan hjælpe dig med at få ideen ført ud i livet.

-De fleste har den slags mennesker i deres netværk, og de fleste vil hjertens gerne hjælpe i bytte for en god kop kaffe. Har man ikke et netværk, så er der tilbud andre steder, siger Jakob Engel-schmidt, der referer til blandt andet de lokale væksthuse eller Dansk Iværksætter Forenings egne events. Er man studerende, så er der specifikke tilbud, som for eksempel Studentervæksthus Aarhus.

- Det er en gammel myte, at man skal holde sine ideer for sig selv, og det kan ikke udpensles nok, hvor vigtigt det er at få snakket med andre om det. Enten kan din idé hurtigt blive skudt ned, så du ikke spilder tid på den, eller også kan den blive meget bedre, tilføjer Jakob Engel-schmidt.

Pas på med at være alene

Få dig en partner, hvis du ikke selv har styr på marketing. Er du selv ingeniør på DTU, og har opfundet den smarteste ting i verden, så har man de tekniske kompetencer, men du har ikke nødvendigvis evnerne indenfor markedsføring og salg. Og det kan altid svare sig at alliere sig med en, som ved noget om de udfordringer, man kan møde.

- Vi plejer at sige, hellere have 20-40 procent af et succesfuldt firma, end 100 procent af en fiasko, så man skal altså ikke være bange for at alliere sig med andre.

Oversigt over din finansiering

Efterfølgende skal du have styr på din økonomi. Ifølge Jakob Engel-schmidt er det her langt de fleste danskere støder mod muren i drømmen om deres egen virksomhed, og det er meget vigtigt, at man virkelig har kontrol på sin finansiering. Næsten enhver virksomhedsdrøm kræver finansiering, og har man selv pengene eller skal man søge et lån eller kassekredit?

- Mit bedste råd er, at man skal have forberedt sig gevaldigt inden man går til banken eller vækstfonden, for får du ikke penge på bordet, så falder langt de fleste ideer til jorden. Det kræver penge, for det kan godt være, at der går et stykke tid, før de første penge kommer ind igen, siger Jakob Engel-schmidt.

Derudover tilføjer Jakob også, at det er vigtigt at have en redningsplan. I øjeblikket går otte ud af ti virksomheder konkurs i løbet af de første fem år, så have en plan klar, som en A-kasse eller opsparing, hvis det skulle gå galt.

Vigtigst af alt: Salg

Det siger lidt sig selv, at grundideen med enhver virksomhed er at sælge dit produkt eller ydelse. Derfor er det også det vigtigste punkt på listen, og det vil gå galt for dig, hvis du ikke får lavet en salgsplan, og kommer i gang med salgsprocessen.

- Der er nogle der mener, at man skal udvikle lange forretningsplaner, og det kan også være meget fint, men er man kun sig selv eller en makker, så handler det altså om at få spurt på salgsprocessen. Det er det vigtigste overhovedet, siger Jakob Engel-schmidt.

Du skal være stærk

Et sidste råd fra Direktøren fra Dansk Iværksætter Forening er, at du skal være stærk i troen på dit produkt. Du kommer til at have mange søvnløse nætter, specielt i starten.

- Du kommer til at opleve otte eller ni nej'er, før du får et ja i forbindelse med din virksomhed. Det er hårdt arbejde fra dag ét, og du risikerer at arbejde et år eller to før du får succes. Hvis du er en person som har det svært med modgang og som ikke er klar til at arbejde til en latterlig lav løn i starten, så find dig noget andet at lave, siger Jakob Engel-schmidt.