Renovering ofte dyrere end at bygge

I mange tilfælde kan økonomien i at bygge et nyt hus være mere fornuftig end i at renovere et gammelt.

Men der er stor forskel fra landsdel til landsdel, viser nye beregninger ifølge Bolius.dk. Køber du et eksisterende hus, som er lige til at flytte ind i, er det ofte den billigste løsning. Men skal du gennemrenovere det hus, du køber, kan det i mange tilfælde bedre betale sig at købe en tom byggegrund og bygge nyt.

Nye beregninger, som BRFkredit har foretaget for Bolius Boligejernes Videncenter, viser, at det i gennemsnit koster godt 1,5 millioner kr. at købe et eksisterende hus. En 700 m2 byggegrund koster ca. 500.000 kr., hvorpå du kan bygge et hus for mellem 1,5 og 1,6 millioner kr.

Nybyggeri er dermed stadig dyrere i mange tilfælde, men skal du først til at energirenovere og have nyt tag, vinduer, køkken og bad i et eksisterende hus, kan det blive meget dyrere. Samtidig er et nyt hus ofte billigere at bo i.

- Når man ser helt nøgtern på tallene, er det de fleste steder billigere at købe en eksisterende bolig end at købe en byggegrund og bygge nyt. Men tager man højde for, at man ofte vil skulle renovere eksisterende huse, vil det nogle steder gå lige op, mens det andre steder måske endda kan være billigere at bygge nyt, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom hos BRFkredit, til Bolius.dk

Renoverede huse kan være billigst

Der er selvfølgelig forskel på, hvad der bedst kan betale sig, afhængig af, hvor du vil købe hus. Mange steder kan du finde gennemrenoverede huse til salg, som du ikke skal bruge ekstra penge på, og så er det selvfølgelig den billigste løsning.

Det kan også være billigere at købe et håndværkertilbud, der skal renoveres både udvendigt og indvendigt - især, hvis du kan lave en del af arbejdet selv. Men da det kun koster ned til 10.000-12.000 kr./m2 at bygge nyt, er det i mange tilfælde det, der bedst kan betale sig. Her skal du dog tage højde for, hvor dyre og tilgængelige byggegrunde er i området.

I København, hvor et parcelhus i gennemsnit koster over 3 millioner kr., kan du billigere bygge et helt nyt hus på en ny grund afhængig af prisen på grunden. Bor du i Nordsjælland, på Østsjælland eller i Østjylland skal et eksisterende hus heller ikke have brug for ret meget renovering, før det bedre kan betale sig at købe en ny grund og bygge et helt nyt hus på den, da det kun vil blive mellem 100.000 og 300.000 kr. dyrere.

Til gengæld kan det på steder som i Gentofte eller Lyngby være en bedre idé at købe et eksisterende hus og renovere det eller måske endda rive huset helt ned og bygge nyt. For her er tomme byggegrunde meget dyre.

På Bornholm kan du på grund af de lave huspriser også renovere meget på et eksisterende hus, før det bliver dyrere end at bygge et nyt hus på en ny grund. Det samme gør sig gældende i Vest- og Sydsjælland og i Sønder-, Vest- og Nordjylland.

Riv gammelt ned og byg nyt

Morten K. Mathiasen, bygningsingeniør og energiansvarlig fagekspert i Bolius, mener også, at det ofte bedre kan betale sig at bygge nyt end at renovere et slidt hus.

- Det skærer mig lidt i hjertet at sige det, for det er jo ikke så bæredygtigt bare at rive ned og bygge nyt. Men ofte er der simpelthen ikke økonomi i store renoveringsprojekter. Når man kommer ud til nogle, der har købt et gammelt, utæt hus og skal bruge 800.000 kr. på at energirenovere det, og så har stadigvæk har knirkende gulve og gammelt køkken og bad, er man nødt til at sige til dem, at de i stedet kan få et helt spritnyt hus for 1,8 millioner kr., siger han.

Du skal også overveje, om du kan få dine penge igen, hvis du kaster dig ud i et stort renoveringsprojekt.

- I Storkøbenhavn bliver et hus måske nok en million mere værd, hvis man smider en million i renoveringen. Men så mange penge får du altså ikke igen, hvis du gennemrenoverer et hus på Lolland og så vil sælge det. Til gengæld kan du altid regne med, at hvis du bygger et helt nyt hus, så kan du også sælge til over gennemsnitsprisen for boliger i det område, du bor i, siger Morten K. Mathiasen.

Nogle huse bør bevares

Selv om nybyggeri i mange tilfælde bedst kan betale sig, kan der være forskellige andre forhold, der spiller ind.

- Der er jo også noget, der hedder arkitektur, historie og æstetik. Hvis jeg kommer ud til et gammelt smukt hus med flotte kvaliteter, kan jeg ikke drømme om at anbefale, at de skal rive det hele ned og bygge et typehus. Der kan være affektionsværdi, minder eller detaljer, som er vigtige at bevare. Så det er selvfølgelig en sandhed med modifikationer, at det altid kan bedre betale sig at bygge nyt, siger Morten K. Mathiasen.

Det er heller ikke alle steder, du bare kan vælge det ene frem for det andet.

- Det kommer meget an på, hvad man vil, og hvordan mulighederne er i et konkret tilfælde. Ofte handler det jo også om, at man gerne vil bo et bestemt sted - og så er det ikke sikkert, man selv kan vælge, om man vil have en tom byggegrund eller et eksisterende hus, siger Ulrikke Ekelund til Bolius.dk.