Business

Professor: Tykke skal betale ekstra for flybilletten

Norsk økonomiprofessor foreslår, at overvægtige betaler ekstra for flybilletter. Tunge mennesker koster nemlig ekstra i brændstof og plads

Meget store mennesker koster flyselskaberne penge, fordi de kræver mere brændstof at flyve rundt, og fordi de ofte optager flere siddepladser.

Det er alt sammen noget, som kan mærkes i en trængt branche med vigende profitmarginer.

Derfor har professor ved Høgskolen i Sogn og Fjordane, Bharat P. Bhatta, anbefalet i en artikel i tidsskriftet Journal of Revenue and Price Management, at der lægges en særlig afgift fra flyselskaberne på overvægtige flypassagerer.

Enten som en ren kilopris per billet, som en fast ekstrabetaling for overvægtige personer eller som billetpriser inddelt i vægtklasser.

Han foreslår flyselskaberne, at folk selv skal oplyse deres vægt, når de køber billetter, og der skal så indføres stikprøvekontroller, hvor der er bøder for fejloplyst vægt.

Kan godt se det kontroversielle

Bharat P. Bhatta fortæller til den norske avis Dagbladet, at han sagtens kan forstå, hvis nogen finder hans forslag kontroversielt.

"Absolut, dette er kontroversielt. Hvis du googler artiklen, vil du sikkert finde lidt forskellige kommentarer. Nogle vil nok kalde det en dum idé eller sige, at det er diskriminerende," siger han.

Ingen flyselskaber har endnu meldt positivt ud om en ekstra betaling for overvægtige passagerer, men Ryanair har tidligere opfordret selskabets stewardesser til at holode den slanke linje med den begrundelse, at det sparer brændstof.

Tv2.dk spurgte i den forbindelse Forbrugerrådet, om det overhovedet ville være lovligt at prisdifferentiere pga. vægt, og det oplyste rådet, at det ville.