Business

Tysk pant på dåser på vej

Miljøministeren har snart aftale på plads med tyske kollegaer om at indføre tysk dåsepant

Miljøministeriet er tæt på at få lavet en aftale med de to tyske delstater Slesvig-Holsten og Mecklenburg-Vorpommern, hvori der står, at handlende skal betale samme pant på dåser i grænsebutikkerne som i danske butikker.

Det bekræfter Miljøministeriet og de tyske kollegaer over for Jyllands-Posten.

"Fire ministre før mig har knækket nakken på pantsagen. Jeg vil gerne vente med at sige mere, før der er en endelig aftale med tyskerne. Men vi arbejder hårdt på sagen," fortæller miljøminister Ida Auken (SF) til avisen.

Dåser ender i danske skraldespande

Som det er i dag, kan danske kunder slippe for at betale panten, hvis de skriver under på, at de eksporterer dåserne ud af landet.

Danmark har i mange år forsøgt at få en aftale på plads med tyskerne om dåsepanten, men indtil nu har der ikke været vilje hos tyskerne, der drager en åbenlys økonomisk fordel af den manglende pant, især set i lyset af de høje danske afgifter på øl og sodavand.

Den nye aftale kommer ifølge Jyllands-Postens oplysninger formentlig til at være baseret på det danske retursystem. Der er dog ikke sat dato på, hvornår aftalen træder i kraft.

Der sælges i dag 1,2 milliarder dåser øl og sodavand i grænsebutikkerne - de fleste ender på danske genbrugsstationer, i danske skraldespande eller i naturen.