Business

To ud af tre går syge på job

Frygt for fyring, hensyn til kollegerne og arbejdspresset gør, at medlemmer af HK/privat går syge på arbejde.

Selv om feberen raser i kroppen, og hovedpinen dundrer af sted, slæber et stort flertal af HK/Privats medlemmer sig af sted på arbejde.

Hele 63 procent af medlemmerne i fagforbundet er gået syge på arbejde inden for de sidste to år, viser en helt ny undersøgelse fra Epinion blandt 1386 medlemmer i HK/Privat.

Det er blandt andet hårde nedskæringer, der gør, at så mange slæber sig på arbejde på trods af sygdommen, mener næstformand for HK/Privat Marianne Vind.

- Det går ud over helbredet, hvis man gang på gang tager på job på piller i stedet for at komme sig. Og man risikerer også, at kollegerne bliver smittet. Derfor skal man blive hjemme fra arbejde, når man er syg, siger Marianne Vind.

Derfor går vi syge på arbejde

Undersøgelsen viser, at 58 procent af de adspurgte er gået syge på arbejde af hensyn til kollegerne, mens 49 procent har gjort det på grund af arbejdspresset. 12 procent frygter endda en fyring, hvis de ikke kommer på arbejde.

Det er en helt forkert udvikling, der kommer af ledelsernes store fokus på at bryste sig af lavt sygefravær, selvom sygedagene næppe kan komme længere ned på landsplan. Det lægger ekstra pres på medarbejderne, siger Marianne Vind.

Man risikerer også, at kollegerne bliver smittet. Derfor skal man blive hjemme fra arbejde, når man er syg

Marianne Vind

- Der er skåret så meget ind til benet på arbejdspladserne, at der knap er plads til, at medarbejderne har en sygedag. Det er en ond spiral, der kun gør medarbejderne mere syge i længden, siger hun.

En tidligere undersøgelse har vist, at en tredjedel af alt sygefravær skyldes dårligt arbejdsmiljø.