Business

Fakta åbner syd for grænsen

Fakta har som den første danske kæde åbnet to butikker lige syd for den dansk-tyske grænse. På grund af krisen og de mange afgifter på danske fødevarer. Fakta vil have del i grænsekagen, forklarer chef for Fakta i Tyskland, Ronny Glindemann.

"Der er et marked, der skønnes til at ligge på omkring 10 milliarder kroner om året," siger han.

Går fremragende

Faktabutikkerne åbner officielt i marts, men bød allerede kunderne indenfor fra midten af februar, og kunder har der tilsyneladende været mange af siden.

"Det går over al forventning. Kunderne tager imod det, som er markedet for os - frugt, grønt, kød og mejeri. Tyskerne handler også overraskende meget. Vi kan se på vores euroomsætning i kassen, at mellem 20 og 30 procent er tyskere," siger Ronny Glindemann.

Han vil ikke afsløre, om der er flere butikker på vej, men vil heller ikke udelukke det.

Kan blive presset til at følge trop

Dansk Supermarked, der står bag blandt andre Bilka, Føtex og Netto, har i øjeblikket ingen planer om at indtage grænse landet, men dermed ikke sagt, at det ikke kan ske.

"Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange penge i grænsehandel, men vi vil hellere sælge varerne fra lokale butikker i Danmark i stedet for at placere dem syd for grænsen."

"Men det er klart, at vi også kan blive presset så meget af konkurrence og lovgivning, at det bliver aktuelt for os. Vi vurderer løbende situationen, og det kan bestemt godt komme på tale," siger pressechef i Dansk Supermarked, Mads Hvitved Grand.

Kunne skabe 1450 job

Dansk Supermarked har sammen med Coop Danmark og De Samvirkende Købmænd haft annoncer i landets dagblade for at gøre opmærksom på, at en halvering af øl- og sodavandsafgiften kan skabe 1450 job herhjemme.

"Vi synes, det ville give rigtig god mening fra politisk hold at sørge for, at handlen bliver flyttet tilbage til Danmark," siger Mads Hvitved Grand.