Business

EU siger igen nej til Ryanair

Irlands to store luftfartsselskaber må ikke fusionere. Det ville smadre konkurrencen, siger EU-Kommissionen

Flybranchens frække dreng, det irske lavprisselskab Ryanair, får nej fra EU-Kommissionen til sit ønske om at overtage Irlands gamle nationale luftfartsselskab, Aer Lingus.

Det er tredje gang på seks år, Ryanair forsøger sig.

Fusionen ville skabe monopol

Kommissionen siger, at hverken de ændrede markedsvilkår eller Ryanairs tilbud om en række indrømmelser i form af frasalg af flere ruter og landingstilladelser ændrer på, at fusionen ville have skabt et monopol i Irland.

- Kommissionens beslutning beskytter flere end 11 millioner irske og europæiske passagerer, der hvert år rejser til og fra Dublin, Cork, Knock og Shannon.

- Ryanairs køb af Aer Lingus ville højst sandsynligt have ført til højere priser, siger EU's konkurrencekommissær Joaquin Almunia onsdag på et pressemøde i Bruxelles.

15 ansøgninger - tre afvisninger

Ifølge kommissionen vil en fusion mellem de to selskaber skabe et reelt monopol eller give det nye selskab en dominerende position på 46 ruter, hvor de to selskaber i øjeblikket ligger i hård konkurrence.

EU-Kommissionen har siden 2004 behandlet 15 ansøgninger om fusioner og nye alliancer inden for europæiske luftfart. Tre gange har svaret været nej.

Det første nej - i 2007 - var også et svar på en ønsket fusion mellem de to irske selskaber. Mens det andet nej - i 2011 - var, da græske Olympic Air ønskede at overtage Aegean Airlines.