Nyhedschef: Legos succes bygger på klodser

Klodser fremfor alt muligt andet. Det er den egentlige baggrund for Legos kontinuerlige succes, der netop er blevet sat en fed streg under med et rekordgodt årsregnskab. Det mener nyhedschef

Der er gang i salget af de berømte danske plastikklodser verden over. Legos nettoomsætning steg sidste år med 25 procent til 23,4 milliarder kroner, hvilket næsten er en tredobling i forhold til 2007.

Serierne Lego Friends og Lego Star Wars er til dels ansvarlige for den nuværende salgssucces, men ifølge Peter Suppli Benson, nyhedschef på Berlingske Business, så ligger den egentlige årsag noget længere tilbage.

- Jørgen Vig (Knudstorp, koncernchef for Lego, red.) har gjort det igen, ligesom han har gjort det i efterhånden mere end 10 år i træk. Man kan som virksomhedsejer ikke ønske sig det bedre, siger han til TV 2 Finans.

Back to basics

Knudstorp afløste Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansen som direktør for LEGO Group tilbage i 2004. Han har været hos Lego siden 2001.

- Lego besluttede for små 10 år siden at rulle baglæns. Man havde dengang fokuseret meget på computerspil og internetbaseret legetøj, men så sagde man 'hey ..., det er klodserne, der skal bære os', og det har de gjort lige siden. Man har fået trimmet virksomheden, og mere end enkeltdele - som der også er nogle stykker af - så er det dét, man ser i et regnskab som det her, fortæller Peter Suppli Benson.

Mærkeligt med danske fyringer

På baggrund af det gode regnskab mener Peter Suppli Benson også, det er lidt pudsigt, at koncernen for blot et par uger siden har meldt ud, at de vil skære 380 stillinger i Danmark.

- Men omvendt, så trimmer en god virksomhed også til, selvom tiderne er gode. Det havde Lego nok ikke gjort for 15 år siden, men det gør de så i dag, siger han.

Siden der var krise på LEGO for år tilbage, har vi virkelig givet den en skalle for at redde arbejdspladser og skabe overskud. Vi har været meget loyale. Nu kan jeg godt spørge, hvad der skal være vores incitament i 2013 for at knokle videre.

Berit Flindt Pedersen, fællestillidsrepræsentant for 3Fs Lego_ansatte i Billund.

Hos 3F kan man dog slet ikke forstå Legos fyringer, når virksomheden tilsyneladende har det så godt.

Fællestillidsrepræsentant på Lego System A/S, Billund Berit Flindt Pedersen, siger om fyringerne:

- Med sådan et stort overskud er jeg uforstående over for beslutningen om udflytning og nedlæggelse af 380 stillinger. Jeg har svært ved at forklare det over for kollegerne. Siden der var krise på LEGO for år tilbage, har vi virkelig givet den en skalle for at redde arbejdspladser og skabe overskud. Vi har været meget loyale. Nu kan jeg godt spørge, hvad der skal være vores incitament i 2013 for at knokle videre.