Business

Lavprisselskaber klager over SAS

Ni lavprisselskaber mener, at SAS får ulovlig støtte. Derfor har de nu indgivet en klage til EU-Kommisionen.

Ni lavprisselskaber er gået sammen om at indgive en klage til EU-Kommissionen over SAS' spareplan.

En del af spareplanen er nemlig en lånegaranti fra hovedejerne, Danmark, Sverige og Norge. Og den lånegaranti er at betragte som ulovlig statsstøtte, mener lavprisselskaberne, der samarbejder i organisationen ELFAA.

- Lånet bliver givet, for at støtte et ambitiøst program for at forny flyflåden og udvide SAS rutenet. Det er forvrider konkurrencen, siger en af klagerne, ELFAA-chef John Hanlon, til det norske nyhedsbureau NTB.

SAS fremlagde en stor spareplan i november sidste år. Spareplanen var en betingelse for, at regeringerne i Danmark, Norge og Sverige stillede en lånegaranti på 3,5 milliarder svenske kroner.

Allerede i forbindelse med lånegarantien blev de konkurrencemæssige aspekter vendt.

Den gang sagde en talsmand for EU's konkurrencekommissær, at man ikke kunne udelukke, at statsgarantien var konkurrenceforvridende.

Talsmanden understregede dog samtidigt, at det sagtens kunne være, at statsgarantien var helt i tråd med reglerne.

Statsstøtte er som udgangspunkt forbudt i EU-regi, men der er undtagelser. Og det kan ifølge talsmanden lade sig gøre for regeringerne at deltage i redningen af SAS, hvis de "handler, som en privat investor ville gøre som led i almindelig markedsøkonomi".

- I så fald regnes det ikke som statsstøtte, og kommissionen behøver ikke at blive underrettet, sagde talsmanden den gang.

Blandt de ni klagere er det norske selskab Norwegian.