Business

Fem gode sparetips du ikke kender

Der er tusindvis af kroner at spare hvert eneste år, hvis man tænker lidt anderledes i husholdningen.

Det er grundlæggende budskabet fra rådgiver Trine Baadsgaard, der for et par måneder siden starede hjemmesiden nojsom.dk, hvor danskere kan dele sparetips med hinanden.

"På jagt efter penge ud af vinduet" hedder hjemmesidens forklarende slogan, for det er faktisk det, den handler om.

- Jeg har sparet tusindvis af kroner hvert år, efter jeg er begyndt at tænke anderledes over, både hvordan jeg kan spare penge og over, hvordan jeg kan tjene dem, siger Trine Baadsgaard til tv2.dk.

Hun understreger dog, at det bestemt ikke er fordi, hun vil moralisere eller bestemme, hvad folk skal bruge deres tid på. For de forskellige tips vil altid være en afvejning af, hvad man gider bruge tid på, og hvad man går op i.

Hun giver følgene fem eksempler på spareråd, mange måske ikke har tænkt på før:

* Køb et nyt toilet

Hver gang vi er på ferie, så lejer vi enten vores hus ud i perioden eller laver et husbyt med en anden familie.

Trine Baadsgaard

Vandprisen er steget enormt de senere år, så der er mange penge at spare ved at skifte ældre, vandforbrugende apparater ud. I hvert fald i længden.

- En økonom fra Nykredit fortalte mig, at med de lave renter i banken i dag, er det en bedre investering at købe fx et nyt toilet eller en ny opvaskemaskine end at have pengene stående i banken. De kan spare dig hhv. 900 kr. og 1.000 kr. om året, hvis du skafter en gammel ud med en ny, siger Trine Baadsgaard.

* Bag dit eget brød

Trine Baadsgaard er helt holdt op med at købe brød færdigbagt. Det kan simpelthen ikke betale sig.

- Det kan hurtigt koste en 35-40 kr. for et rugbrød og et franskbrød, så det er virkeligt meget billigere at bage det selv. Men her er det selvfølgelig et spørgsmål om prioritering, om man gider bruge den tid på at bage. Men jeg bager alt hvores rugbrød og franskbrød nu, fortæller hun.

* Byt dit hus - og din tagboks

- Hver gang vi er på ferie, så lejer vi enten vores hus ud i perioden eller laver et husbyt med en anden familie,fortæller Trine Baadsgaard, og fortsætter:

- Jeg kender også én, som lejer sin tagboks til bilen ud, når han ikke selv bruger den. På den måde kan man hele tiden tjene penge på alt det, man ikke selv bruger.

* Smid aldrig mad ud

En standardfamilie smider i gennemsnit for 10.000 kr. mad ud om året. Trine Baadsgaards familie lever derfor efter det princip, at de aldrig smider mad ud.

- Det kræver noget planlægning, men det betyder mest, at vi et par gange om ugen går køleskabet igennem for at se, hvad vi skal have af rester den dag, fortæller Trine Baadsgaard.

* Tjek kilo/literprisen - også på tandpasta

- Det er altid en god idé at tjekke kiloprisen og literprisen på sine dagligvarer. Og vel at mærke alle sine dagligvarer. Jeg fandt på den måde ud af, at jeg kunne få tandpasta til en langt billigere literpris, end jeg var vandt til, og jeg går ikke op i tandpasta, så der kan jeg jo sagtens spare, siger Trine Baadsgaard.

Hun giver det generelle råd, at hvis man ikke går så meget op i bestemte varer, så kan man lige så godt købe butikkernes egne mærker.

- Jeg plejede fx at købe de der Prinzen Rolle-kiks, men jeg fandt så ud af, at brugsens egne jo smager af det samme, slutter Trine Baadsgaard.