Business

Forsker: Sponsorer tilgiver ikke snyd

Michael Rasmussens personlige brand får alvorlige ridser i lakken af cykelrytterens indrømmelse af brug af doping.

Det vurderer Kenneth Cortsen, der forsker i sportsøkonomi og sportsbranding ved University College Nordjylland.

- Han har tiet i lang tid, og det her kommer meget sent. Hans personlige brand vil lide alvorlig skade, hvis han indrømmer doping nu, fortalte Kenneth Cortsen til tv2.dk tidligere på dagen.

Og nu har Michael Rasmussen så - som ventet - indrømmet et omfattende dopingmisbrug af mange forskellige præparater i årene 1998 til 2010.

- Det er selvfølgelig en formildende omstændighed, at der har været de mange andre dopingindrømmelser indenfor cykelsporten, og at folk efterhånden har fået indtrykket af, at doping var enormt udbredt i toppen af feltet i de her år.

- Men generelt har befolkningen meget sværere ved at tilgive snyd, som foregår indenfor selve sporten end ved amoralsk opførsel udenfor sportens rammer, tilføjer han, og nævner sagerne om Tiger Woods, Kobe Bryant og Michael Vick som eksempler på sportsnavne, som har kunne fortsætte efter skandaler i privatlivet.

- Det hjælper også, hvis man efter en skandale kan gå ud og fremvise store sportsresultater. Men det kan ofte være svært med dopingsager indenfor cykelsport, da rytterne her som regel ikke får denne chance, siger Kenneth Cortsen.

Generelt har befolkningen meget sværere ved at tilgive snyd, som foregår indenfor selve sporten end ved amoralsk opførsel udenfor sportens rammer.

enneth Cortsen, forsker i sportsøkonomi og sportsbranding

Sportsbrands er i konkurrence

Cortsen mener, at Michael Rasmussen, ligesom Lance Armstrong, fremover vil kunne tjene penge på sit brand igennem foredrag og bøger, men at han har begrænset muligheden markant for sponsoraftaler og andre job, der lukrerer på Rasmussens sportslige brand.

- Sportsbrands er i konkurrence med hinanden, og en dopingsag gør brandet langt mindre attraktivt. Så vælger man hellere nogle andre, siger han.

Ingen konsekvenser for Christina Watches-Onfone

Kenneth Cortsen mener til gengæld ikke, sagen vil få nogen nævneværdig negativ betydning for Michael Rasmussens nuværende hold, Christina Watches-Onfone.

- Det kommer selvfølgelig an på, hvordan de tackler sagen, men i folks bevidsthed er der generelt den holdning til doping, at det er rytternes individuelle ansvar. Der har heller ikke tidligere været den store skade for firmaerne bag cykelholdene, når deres ryttere er blevet nuppet i dopingskandaler, fortæller han.

Sagen kort ...

Michael Rasmussens fra cykelholdet ChristinaWatches/Onfone, har i dag på et pressemøde i Herning indrømmet et omfattende dopingmisbrug i sin tid som cykelrytter.

Han melder samtidig, at han indstiller sin karriere som aktiv rytter, og at han er villig til at samarbejde med de relevante dopingmyndigheder - og at fortælle dem alt hvad han ved.

Michael Rasmussen blev suspenderet fra Tour de France og fyret fra sit hold i 2007 på baggrund af, at han blev beskyldt for at have indberettet at have været i Mexico på et tidspunkt, hvor han var blevet set træne i Dolomitterne.

Han var på det tidspunkt 3 minutter og 10 sekunder foran nr. 2 i klassementet, Alberto Contador, og med kun fire etaper tilbage var han klar favorit til at vinde hele løbet.