Se alle de krakkede danske banker

Siden finanskrisen er en lang række danske banker bukket under. Se den fulde liste her.

Fredag kom turen til Spar Lolland, da Finanstilsynet krævede en ekstra millionnedskrivning i banken. Se hele listen over krakkede danske banker herunder.

Og det er især de små og mellemstore banker som Spar Lolland, som har måttet kaste håndklædet i ringen siden finanskrisens udbrud i 2008. Et par store spillere er dog også bukket under.

Danmark har været særligt hårdt ramt af bankkrak siden krisen, og det skyldes især den danske boligboble, der har betydet enorme tab på udlån til ejendomsmarkedet for mange banker, som derfor har måtte foretage væsentligt større nedskrivninger end antaget før krisen, og derfor ikke har kunne overholde lovens solvenskrav.

En del banker, der har lånt ud til landbruget, er af samme årsag fusioneret eller blevet opkøbt de senere år.

Men det forhold, at Danmark har usædvanligt mange banker for et land på vores størrelse spiller også ind.

Startede i Roskilde

Det hele begyndte faktisk med den mindre sjællandske bank, Bank Trelleborg, der i januar 2008 var på randen af konkursen, men som i sidste øjeblik blev reddet af Sydbank med et opkøb på 250 mio. kr.

Men de fleste forbinder nok starten på de danske bankers problemer med Roskilde Banks krak i sommeren 2008. Banken var på det tidspunkt Danmarks 10. største pengeinstitut.

Danske bankkrak siden finanskrisens udbrud i 2008:

- Roskilde Bank - august 2008

Roskilde Bank - der var Lise Nørgaards inspiration til Korsbæk Bank i tv-serien 'Matador' - blev overtaget af Nationalbanken sammen med Det Private Beredskab til Afvikling af Nødlidende Banker, da den var insolvent, og ingen ville købe den.

Det var især enorme udlån til en række ejendomsspekulanter, der havde spekuleret massivt i 00´ernes boligboble,, banken knækkede halsen på, da boligmarkedet vendte i 2008.

Det er da første gang siden 1928, at staten overtager en bank. Sparekasser og Andelskasser, Spar Nord, Arbejdernes Landsbank og Nordea købte sammen Roskilde Banks 21 filialer, men leverede siden 1.400 erhvervskunder og 6.000 privatkunder tilbage.

- Ebh Bank - september 2008

Den nordjyske bank med 12 filialer overgav som den første alle passiver og aktiver til statens afviklingsselskab Finansiel Stabilitet.

Banken modtog ellers nødlån fra både Nationalbanken samt en række hemmelige banker, men det var ikke nok til at EBH Bank kunne holde lovens solvenskrav.

- Løkken Sparekasse - februar 2009

Løkken Sparekase blev også overtaget af Finansiel Stabilitet, da ingen ville fusioneres med den kriseramte sparekasse, og Nordjyske Bank har sidenhen overtaget dens kerneaktiviteter.

- Straumur Burdaras - april 2009 (islandsk, men med filial i Danmark)

Investeringsbankens danske filial indgik i april 2009 aftale med Finansiel Stabilitet, og blev i marts samme år overtaget af det islandske finanstilsyn.

Bankens danske filial var kendt for at eje store dele af Sjælsø Gruppen, Nyhedsavisen og Magasin.

- Gudme Raaschou - juni 2009 Den mindre investeringsbank blev overtaget af Finansiel Stabilitet, da den ikke overholdt lovens solvenskrav.

Lån og Spar Bank har overtaget en del af bankens tidligere virksomhed.

- Fionia Bank - august 2009

Den største fynske bank og den 10. største i landet bukkede under for en for lemfældig kreditpolitik, og ejendomsmarkedets nedtur.

Finansiel stabilitet indskyder i 2009 én milliard kroner i et forsøg på at redde banken, men d. 31. august overtager Nordea størstedelen af bankens sunde dele.

Ca. 2.000 særligt risikobehæftede erhvervskunder med et samlet udlån på 10 mia. kr. overtages af Nova Bank Fyn, der er ejet og oprettet af Finansiel Stabilitet til dette formål. Alle de krakkede banker under Finansiel Stabilitet samles senere under Nova Bank Fyn, der således bliver landets 11. største bank. Banken er nu omdannet til FS Bank A/S, der har kontorer i Odense og København.

- Capinordic Bank - februar 2010

Finanstilsynet indgiver 11. februar 2010 konkursbegæring mod Capinordic Bank A/S, og Finansiel Stabilitet overtager bankens aktiver dagen efter.

Capinordic stormede fremad på børskurserne i midten af 00´erne med opkøb blandt netværket i milliardærklubben - en investeringsklub stiftet af Peter Forchammer med Erik Damgaard, Aldo Petersen, Ole Abildgaard og Mark Szigethy som medlemmer, hvoraf flere sad i Capinordics bestyrelse. Ambitionen var at blive Nordens største finanskoncern, men reelt var det ifølge tidligere ansatte kejserens nye klæder. Banken havde meget lidt reelt at lave - hvilket finanskrisen afslørede.

- Eik Bank Danmark - november 2010 (Færøsk bank, men med dansk filial)

Den danske filial betjente 100.000 kunder, men havde for store tab på udlån. Finansiel Stabilitet overtog derfor banken, og Spar Lolland købte senere Eik Banks danske aktiviteter.

- Amagerbanken - februar 2011

Rigmanden Carsten Ree redede i første omgang den store hovedstadsbank (landets 11. største) med et indskud på 800 mio. kr., men selv ikke en efterfølgende statsgaranti og en ny ledelse kunne holde krakket fra døren, og i februar overgik selskabet til Finansiel Stabilitet.

Da Bankpakke 1 - der gav ubegrænset indskydergaranti til alle kunder - udløb i efteråret 2011, var Amagerbankens krak det første efter finanskrisen, som kostede private kunder penge.

- Fjordbank Mors - juni 2011

Finanstilsynets nye, skrappere krav til bankvirksomhed pressede nykøbing Mors-banken til selv at anmode om at blive overtaget af Finansiel Stabilitet, hvilket den blev i juni 2011. Jyske Bank overtog senere 47.000 af bankens kunder.

- Max Bank - oktober 2011 Næstved-banken kan heller ikke leve op til finanstilsynets krav om nedskrivninger og forøgede solvenskrav, så banken krakker, og den 9. oktober overtager Sparekassen Sjælland bankens sunde dele samt ca. 35.000 kunder.

- Tønder Bank - november 2012

Tønder Bank bukker under efter store krav fra Finanstilsynet om nedskrivninger i regnskabet. Det fjerner reelt egenkapitalen i banken, som pludselig med kort frist skulle skaffe i omegnen af 300 millioner kroner.

Banken har været for optimistisk og tålmodig på kundernes vegne og ikke i tilstrækkelig grad erkendt omfanget af dårlige lån på bankens bøger, vurderer Finanstilsynet. Sydbank overtager Tønder Banks aktiviteter.

Spar Lolland - januar 2012 Spar lolland går konkurs, da Finanstilsynet pålægger banken at nedskrive yderligere 298 millioner kroner.

Banken bliver umiddelbart efter overtaget af Jyske Bank.

Også fusioner

Bank Trelleborg, Bonusbanken og Forstædernes Bank har været stærkt truet af konkurs, men er i stedet blevet opkøbt af hhv. Sydbank i august 2008, Vestjysk Bank (der samtidig fusionerede med Ringkjøbing Bank) i september 2008 og Nykredit i oktober 2008.

I det hele taget har der været enormt mange fusioner og sammenlægninger i banksektoren de seneste tre år.

Fusioner og sammenlægninger i 2012:

- Spar Nord og Sparbank. Spar Nord sluger sidstnævnte, og bliver således landets sjettestørste bank.

- Sparekassen Vendsyssel blev lagt sammen med Sparekassen Limfjorden.

- Den Jyske Sparekasse blev lagt sammen med Sparekassen Farsø.

- Sparekassen Kronjylland køber Sparekassen Østjylland gennem Finansiel Stabilitet.

- Spar Salling overtages af Den Jyske Sparekasse.

- Vestjysk Bank A/S fusionerede med Aarhus Lokalbank Aktieselskab.

- Dragsholm Sparekasse bliver lagt sammen med Sparekassen for Arts Herred.

- Folkesparekassen blev lagt sammen med J.A.K. Andelskassen Varde.

- Skandinaviska Enskilda Banken (invest) AB fusionerede med Skandinaviska Enskilda Banken (Institutionel) AB.

- Saxo Privatbank A/S fusionerede med Fondsmæglerselskabet Sirius Kapitalforvaltning A/S.

- Møns Bank A/S blev sammenlagt med Fanefjord Sparekasse.

- Sparekassen Thy blev sammenlagt med Hunstrup-Østerild Sparekasse.

Fusioner og sammenlægninger i 2011:

- Sparekassen Himmerland A/S fusionerede med Sparekassen Midtfjord.

- Sparekassen Lolland A/S fusionerede med Eik Bank Danmark 2010 A/S.

- Jernved-Rømø Andelskasse og Andelskassen Sydvestsjælland blev lagt sammen til Andelskassen Sydsjælland.

- Andelskassen Østjylland blev sammenlagt med Andelskassen Nordøstjylland.

- Andelskassen Sønderjylland blev sammenlagt med Andelskassen Alssund.

- Sparekassen for Nr. Nebel og Omegn blev lagt sammen med Lunde-Kvong Andelskasse.

- SDA Bank A/S omdannet til aktieselskab og fusioneret med Sammenslutningen af Danske Andelskasser.

- Sparekassen Djursland blev sammenlagt med Sparekassen Midtdjurs.

- Østjydsk Bank A/S er sammenlagt med Fruering-Vitved Sparekasse.

Fusioner og sammenlægninger i 2010:

- EBH Bank A/S fusionerede med Løkken Sparebank A/S.

- Sparekassen Djursland fusionerede med Agri-Egens Sparekasse.

- Nykredit Bank A/S fusionerede med Forstædernes Bank A/S.

- Sparekassen Lolland A/S fusionerede med Finansbanken A/S.

- Sparekassen Kronjylland fusionerede med Tved Sparekasse.

- Nordjyske Bank A/S fusionerede med Ø. Brønderslev Sparekasse.

- Max Bank A/S blev sammenlagt med Skælskør Bank A/S.

- Morsø Sparekasse A/S og Aktieselskabet Morsø Bank og Fjordbank Mors fusionerede til Fjordbank Mors.