Overblik: DONG-sagen kort fortalt

Rigsrevisionen har netop offentliggjort deres beretning om lønninger og forretningsstrategier i DONG Energy. Se her, hvordan hele sagen startede.

Rigsrevisionens beretning til Statsrevisorerne om DONG Energy A/S frikender i det store hele selskabet for fråds og for at have betalt for høje lønninger til de ansatte.

Til gengæld kritiseres DONG for fejlslagne investeringer i gasaktiviteter, der har ført til store underskud med 600 fyringer til følge.

(Se videoen foroven.)

  • Sagens forløb
  • Problemerne i det statslige energiselskab DONG Energy startede med en whistleblower tilbage i februar mĂĄned 2012.

29. februar 2012: En intern "whistleblower" kontakter bestyrelsesformand Fritz Schur med oplysninger om, at der foregår usædvanlige ting omkring aflønningen af en række af Dongs medarbejdere. Schur sætter en advokatundersøgelse i gang. 9. marts: Dong kommer med regnskab. Bestyrelsen holder møde og beslutter, at administrerende direktør Anders Eldrup må forlade sin stilling. En foreløbig undersøgelse har vist, at flere medarbejdere i Dong har haft usædvanlige ansættelsesforhold. Det er især en kontrakt, der springer i øjnene. En ansat har tjent mere end Anders Eldrup i 2011, ligesom den ansatte selv har kunnet udløse en fratrædelsesgodtgørelse på op til 20,2 millioner kroner ved selv at sige sin kontrakt op. 12. marts: Det meldes ud, at Anders Eldrup er fyret fra sin stilling som administrerende direktør i Dong. Selskabet meddeler, at direktøren er stoppet efter gensidig aftale. Bestyrelsen sætter en ekstern advokatundersøgelse i gang af sagen. Den forventes at være færdig i løbet af to uger. 13. marts: Bestyrelsesformand Fritz Schur orienterer sammen med finansminister Bjarne Corydon (S) Folketingets finansordførere om fyringen af Eldrup. Efterfølgende oplyser Schur, at sagen handler om ansættelsesvilkår for særlige medarbejdere. 14. marts: Børsen.dk skriver, at Dongs senior vice president Jakob Baruël Poulsen midlertidigt er fritaget for tjeneste på grund af advokatundersøgelsen. Fritz Schur holder et hasteindkaldt pressemøde om sagen i Københavns Lufthavn. Han løfter sløret for de usædvanlige kontraktforhold, og at særligt en medarbejder har "eksorbitante" ansættelsesforhold. Denne medarbejder er ifølge bestyrelsesformanden sendt hjem. 26. marts: Politisk pres tvinger DONGs bestyrelse til at hyre statens egen advokat, Kammeradvokaten, til at undersøge forløbet om Anders Eldrups fyring, der tidligere var blevet undersøgt af DONGs egne advokater. Kammeradvokaten er dog enig i konklusionen i den undersøgelsesrapport om forløbet ved Anders Eldrups fyring. 18. April: Den 44-årige Henrik Poulsen forlader en stilling som koncernchef i TDC, og bliver Anders Eldrups afløser som ny adm. direktør i DONG Energy. 26. december: Anders Eldrup bliver ansat som formand for Offshore Center Danmark, der er et videns­ og innovationsnetværk for offshoreindustrien med 260 medlemmer.

Kilder: Ritzau, Børsen og TV 2.