Business

Indrømmelse kan koste Armstrong 180 millioner

Når den tidligere cykelrytter Lance Armstrong efter al sandsynlighed indrømmer at have brugt doping på vejen til de syv Tour de France-sejre, der siden er blevet taget fra ham, kan de økonomiske tømmermænd hurtigt komme til at ramme amerikaneren.

Adskillige virksomheder står nemlig klar til at slå kløerne i byttet, så snart Lance Armstrong folder detaljerne om det årelange misbrug ud over for tv-stjernen Oprah Winfrey, hvis tv-kanal viser første del af det to og et halvt time lange interview natten til fredag.

I alt står Lance Armstrong til at blive sagsøgt for ca. 180 millioner kroner, og flere kan endda være på vej til at melde sin ankomst. Derudover har stort set alle Armstrongs personlige sponsorer allerede revet kontrakten med den skandaleramte cykelrytter i stykker.

SCA Promotions: 67 mio. kroner

Efter rygter om doping tilbageholdt det amerikanske forsikringsselskab i 2004 en bonus til Lance Armstrong, da han havde vundet sit sjette Tour de France. Efter en retssag, hvor Lance Armstrong under ed benægtede doping, endte SCA med at udbetale bonussen på 43 mio. kroner. Det beløb og sagsomkostningerne kræver SCA nu tilbage.

South Australia: 53 mio. kroner

Da Lance Armstrong gjorde comeback i cykelsporten i 2009, skete det i løbet Tour Down Under, der havde gravet dybt i lommerne for at hente cykellegenden til Australien. Også i 2010 dukkede Armstrong op, inden han i 2011 igen tog afsked med cykelsporten med en sidste tur rundt på de australske landeveje.

Beløbet, som den australske delstat betalte Armstrong, er aldrig blevet offentliggjort, men lokale medier mener at vide, at Armstrong i alt kunne se ni millioner australske dollar - ca. 53 mio. kroner - løbe ind på bankkontoen - penge, som staten nu kræver tilbage.

Den amerikanske stat: Mere end 28 mio. kroner

Også den amerikanske stat står klar til at kræve penge fra den tidligere så ombejlede cykelstjerne. Det var nemlig med offentlige midler, at cykelholdet US Postal fra 1996 til 2004 blev drevet - med Armstrong i spidsen fra sidste syv år.

Sagen blev anlagt af Armstrongs tidligere holdkammerat Floyd Landis, der står til at score 30 procent af gevinsten grundet den amerikanske whistleblower-lov. Det kræver dog, at det amerikanske justitsministerium træder ind i sagen. Senest har Armstrong forsøgt at komme sagen i forkøbet ved at tilbyde staten fem mio. dollar - ca. 28 mio. kroner. Det tilbud er dog blevet afvist.

Det er ukendt, hvor meget US Postal Service har betalt i sponsorat i de ni år, det var hovedsponsor for cykelholdet af samme navn. Det amerikanske sportsmedie ESPN har dog tidligere berettet om et beløb på omkring 40 millioner dollar, ca. 225 millioner kroner, for hele perioden.

Som en kuriøs sidehistorie spekulerer flere medier i, om Lance Armstrong selv kan score 30 procent af et eventuelt søgsmål ved at vidne imod de øvrige medejere af cykelholdet, der altså ifølge anklagerne har misbrugt offentlige midler.

ASO / Tour de France: 22 mio. kr.

Da den internationale cykelunion i oktober accepterede at fjerne Lance Armstrong fra historiebøgerne og tage de syv Tour de France-sejre fra ham, luftede Tour-direktør Christian Prudhomme samtidig et krav om, at Lance Armstrong skal betale alle de præmiepenge, han har kørt sig til i Tour de France i de år, hvor han var dopet. Britiske medier har estimeret beløbet til at være ca. 22 mio. kroner - penge, som typisk deles mellem holdkammerater og andet personale på cykelholdene.

The Sunday Times: 9 mio. kroner

Den britiske avis bragte i 2004 flere kritiske artikler, der tog udgangspunkt i bogen L.A. Confidentiel, hvor Lance Armstrong blev anklaget for doping. Amerikaneren indbragte avisen for injurier, og i 2006 indgik parterne et forlig, der kostede avisen 2,7 mio. kr. Dem kræver Sunday Times nu tilbage plus renter og sagsomkostninger.

Tabte sponsorindtægter: Estimeret til over 840 mio. kroner

Først var det Nike, der rev kontrakten i stykker, da det amerikanske dopingagentur rev masken af Lance Armstrong tilbage i oktober sidste år - og kort efter væltede resten af korthuset. På ganske få dage sagde firmaer som Anheuser-Busch, Trek Bicycle Corp, FRS, Oakley og Honey Stinger alle farvel til ikonet og brandet Lance Armstrong.

Ifølge Forbes slår det et gevaldigt hul i Armstrongs fremtidige pengetank, der går glip af mellem 150 og 200 millioner dollar, dvs. mellem 840 mio. og 1,1 mia. danske kroner.