Business

Champagneguide til dit nytår

Se, hvilke Champagner eller mousserende vine der passer til din nytårsaften.

Vinkyber Malene Smidt Hertz giver det generelle råd, at man bruger penge på en god vin med bobler til først på aftenen, og køber en billig Asti eller lignende til senere, hvor man af forskellige årsager alligevel ikke kan smage så meget.

Champagne er et fransk distrikt, der ligger 150 km. nordøst for Paris, og alt hvad der ikke kommer derfra, må ikke kalde sig champagne.

Men andre mousserende vine kan sagtens smage som champagner.

"Der er en metode til at fremstille vinene på, der hedder Methode Traditionelle, som de både bruger i Champagne og andre steder."

Zillinger Indiskret Sekt Rose - 175 kr. hos laudrupvin.dk

En mousserende vin Fra Østrig.

"Sekt forbindes ofte med meget billige priser, men det kan også være noget helt ypperligt som den her," siger Malene Smidt Hertz.

En tør vin, som man typisk byder sine gæster velkommen med. Den er meget frisk, og har samtidig mange fine frugtaromaer.

"Det er det, bobler kan. De skærper apetitten, og giver dig lyst til at gå i gang med festen."

Jean Louis Denoit Brut Tradition - 100 kr. hos bichet.dk

En mousserende vin fra det sydlige Frankrig, der både er lavet på samme metode og med samme druer, som Champagne - altså Chardonnay og Pinot Noir.

"Den har lidt mere intensitet, så man kan lige lade den glide med over menuen. Du kan sagtens finde en relativt billig vin som den her, som minder om rigtig champagne," fortæller Malene Smidt Hertz.

Champagne Henriet-Bazin - 199 kr. ved domainebrandis.dk

En blanc de noir, altså en hvid, mousserende vin lavet på kun blå druer.

"Det gør at den har en anden struktur og fylde og kan noget andet til mad. Den har intensiteten til at kunne følge et måltid," forklarer Malene Smidt Hertz.

Jacquesson Cuvee 736 Extra Brut - 349 kr. ved eriksorensenvin.dk

Også en ægte champagne, og fra et hus der påstår at være den ældste uafhængige champagneproducent - og som hævdes at have været Napoleons favorit.

"Den er lidt frugtig men har også meget kompleksitet, og går rigtig godt sammen med middagen."

Bollinger La Grande Annee - 499 kr. ved philipsonwine.dk

Ligesom med de andre champagner, Malene Smidt Hertz har med, kommer den fra Grand cru- og premier-marker, som er de bedst-belliggende marker.

"Bollinger er kendt for at lave nogle af de mest aromatætte og strukturerede champagner. Og den her er bestemt 499 kr. værd - især, hvis man tager den med ind i sit måltid, og ikke bare opfatter den som en hurtig skål."