Hver femte er hjemme under indbrud

Der er ingen tvivl om, at langt de fleste indbrud sker, når folk er ude af huset, men en spritny undersøgelse fra Forsikring & Pension viser, at hvert femte indbrud sker, mens der er nogen hjemme.

I en spørgeskemaundersøgelse, som YouGov har foretaget for Forsikring & Pension, svarer 58 procent, at de har oplevet indbrud, mens de f.eks. er på arbejde eller af anden årsag ude af huset, mens 20 procent svarer, at de har været hjemme samtidig med at indbrudstyven er brudt ind.

Af de 20 procent fortæller 16 procent, at indbruddet er sket om natten, mens de lå og sov, mens de resterende fire procent er foregået i dagtimerne.

Lille risiko, men alvorligt

- Otte ud af ti indbrud sker, mens beboerne er ude af huset, så selvom risikoen for at være hjemme under et indbrud er relativt lille, skal den tages alvorligt, da det naturligvis er meget skræmmende f.eks. at vågne til lyden af en indbrudstyv i huset, siger konsulent Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen.

Yderligere 17 procent sker, mens huset er forladt i længere tid af gangen, f.eks. i julen eller andre ferier.

Sådan forhindrer du indbruddet

Men du kan et langt stykke hen ad vejen gøre det svært tyven. Ved at følge nedenstående råd, så mindsker du risikoen for et uventet besøg af de langfingrede tyveknægte.

Det stjæler tyvene

1. Smykker eller ure:42 pct.

2. Kontanter:42 pct.

3. Computer eller tablets (f.eks) iPad):28 pct.

4. Mobiltelefoner, mp3-afspillere/iPods og lignende:21 pct.

5. Foto- eller videokamera:21 pct.

Kilde: Forsikring & Pension

Alkas kommunikationschef, Lise Agerly, giver her gode råd til, hvordan man bedst kan undgå indbrud.

- Det vigtigste er, at huset har nogle gode låse og ser beboet ud. Hvis der er et hus, der ser ubeboet ud, så går tyven derind i stedet for der, hvor der er lys og ser beboet ud.

- Prøv at sætte dig ind i tyvens sted. Lys og høje lyde stresser tyvene, og en hund kan også have en præventiv effekt, siger Lise Agerly.

  • Gør det svært at bryde ind ved at sikre døre og vinduer med gode låse og sikringsbeslag.
  • Installér automatisk tænd-sluk belysning - både inde og ude.
  • Få din bolig til at se beboet ud, eksempelvis ved at have friske planter i vinduet, få tømt skraldespanden og sørge for at postkassen bliver tømt.
  • Undgå at annoncere på Facebook og andre sociale medier, at du er bortrejst.
  • Lav en aftale med en betroet nabo, der kan holde øje med din bolig, mens du er væk.