Kan det betale sig at flyve til lavpris?

Gebyrer, lufthavne langt væk fra centrum, øget transporttid og ringere komfort - men er det billigere i sidste ende?

Lavprisselskaber som Ryanair og Norwegian er populære for danskere, når der skal spares penge på den næste flyrejse, og i mange tilfælde vil du også kunne finde en billigere rejse, hvis du vælger at flyve med et lavprisselskab frem for et netværksselskab som eksempelvis SAS.

Men ofte lander du også i en lufthavn, der ligger et godt stykke væk fra byen, du skal besøge eller på ferie i, og derfor får du øgede omkostninger til eksempelvis til taxa, tog eller bus ind til dit hotel. Det kan dog stadig betale sig, vurderer Jacob Pedersen, der er luftfartsekspert og senioranalytiker i Sydbank.

"Hvis dit tidsforbrug er underordnet, så vil der klart være en tendens til, at man slipper billigst ved at flyve med lavprisselskaberne. Sådan er det ikke nødvendigvis hver gang, men det er der bestemt en tendens til," siger Jacob Pedersen til tv2.dk.

Komfort, fleksibilitet og hurtighed

Det er dog kun, hvis man udelukkende kigger på pengepungen, at det kan være en fordel at vælge lavprisselskaberne. Kigger man i stedet for på komfort, rejsefleksibilitet og hurtighed, er det op til den enkelte, hvad der er bedst at vælge.

"Som flyrejsende har du nogle kriterier for, hvad der er vigtigt for dig. For erhvervsrejsende er det vigtigt, at man ikke skal bruge ret meget tid i lufthavnen, at man stort set kan gå direkte om bord på flyet, og at check-in foregår smidigt. Det er vigtigt, at man kan komme retur, når man har lyst - med den billet, man har til at starte med," forklarer Jacob Pedersen og sammenligner med de fritidsrejsende.

Hvis dit tidsforbrug er underordnet, så vil der klart være en tendens til, at man slipper billigst ved at flyve med lavprisselskaberne

Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker

"Så er der den klassiske kategori med fritidsrejsende i den helt anden ende af skalaen, som skal på ferie og i forvejen synes, det er dyrt nok at tage på ferie. Så uanset om de skal bruge to timer og betale for at køre med toget ind til byen, de skal holde ferie i, så vil de gerne tage et lavprisselskab til en afsidesliggende lufthavn," forklarer luftfartsanalytikeren.

De seneste 10 år er der sket en massiv vækst på antallet af fritidsrejsende, der efterspørger billige flyrejser. Vælger man et lavprisselskab, skal man dog være opmærksom på, at der ikke er lige så mange afgange og destinationer at vælge imellem.