Business

Få din partner med i privatøkonomien

I mange danske hjem er økonomien ofte noget, som kun den ene part står for at holde sig opdateret omkring. De tjekker saldoer, regninger og samler kvitteringer sammen i skuffen, men ifølge Luksusfældens ekspert, psykolog, Camilla Holst, så føler de sig ofte ensomme i arbejdet.

"De føler, at det er et ansvar, de står alene med, og som de godt kunne tænke sig at dele med deres partner," fortæller Camilla Holst.

Camilla Holst

Chefpsykolog i den landsdækkende psykologpraksis PsyCare, Camilla Holst, er vært på TV3's program Luksusfælden. Hendes rolle i programmet er at rådgive om psykologien bag økonomien. Mønstrer i psykologien giver nemlig udslag i økonomien, og ad den vej kan man komme nærmere årsagsforklaringer på, hvorfor éns privatøkonomi ser ud som den gør.

Hun peger på, at et af de store problemer er, at man måske ikke er så god til at melde ud, at man godt kunne tænke sig, at éns partner var mere engageret i privatøkonomien.

"De synes mange gange, at det skal være op til den anden, som ikke er interesseret i økonomien, at de på eget initiativ melder sig på banen og siger, at de rigtig gerne vil bidrage. Men det gør de ikke, for de interesserer sig jo ikke for det," siger Camilla Holst.

5 gode tips

Hvis du er den, der altid ajourfører regnskabsbøgerne derhjemme, så er der flere ting du kan gøre, hvis du gerne vil have din partner til at engagere sig.

1. Gør økonomien til et familieprojekt.

Til at starte med skal man gøre det klart overfor sin partner, at privatøkonomien er et familieprojekt. Man skal aftale med hinanden, at man sætter tid af til at se økonomien igennem. Man kan for eksempel gennemgå budgetskema, tjekke om budgetkontiene stemmer, gennemgå ferieopsparing eller pensionsopsparing.

"Det er ligesom, at man skal slå græsset, ellers bliver det for langt. På samme måde kuldsejler økonomien, hvis ikke den bliver set efter," siger Camilla Holst.

2. Gør privatøkonomien spændende.

Find ud af hvad du synes, der er det interessante ved jeres privatøkonomi, for det er det spændende, som du skal have kommunikeret videre til din partner. Det kan være, at du synes det spændende er at se, hvor meget der spares op hver måned, eller hvordan kontiene rykker sig frem og tilbage.

"Økonomi har det med at lyde kedeligt i folks ører. Derfor skal man forsøge at komme uden om, at det føles som en byrde, ved at man taler om og er fælles om privatøkonomien ligesom alle andre ting i dagligdagen," siger Camilla Holst.

3. Gør økonomien til en leg.

Når I har talt jer ind på, hvad der er det spændende ved jeres privatøkonomi, så er det næste skridt at forsøge at gøre gennemgangen af privatøkonomien til en leg. Man kan sagtens sætte sig omkring bordet med noget lækkert hjemmebag og tændte stearinlys, når man skal tjekke kontiene på netbank.

"Man kan for eksempel gøre det til en leg at spare penge op sammen. Men det kan man altså kun gøre, hvis man kender sine indtægter og sine udgifter. Når man har tjek på det, kan man lege med de penge, der er tilbage, ved at se på hvor meget man egentlig kan spare, og hvad pengene kan bruges til," siger Camilla Holst.

4. Slip kontrollen.

Det er vigtigt at du slipper kontrollen, hvis du gerne vil have, at din partner skal engagere sig i jeres privatøkonomi. Selvom du har været vant til at have ansvaret, så er det netop det ansvar I nu skal lære at dele.

5. Det er nemmere end man tror.

Der er mange, der ifølge Camilla Holst tror, at privatøkonomi er svært at forstå. Men at have styr på økonomien betyder ikke, at man kan regne alle mulige avancerede regnestykker ud. Man skal bare kende sine konti, og vide hvad der kommer ind af indtægter, og hvad der bliver trukket til udgifter.

"Det er sådan set ikke så svært, men der er mange, der har berøringsangst, fordi de tror, at det med at have styr på økonomien vil sige, at så skal man være enorm økonomisk klog og kunne regne aktietal ud og alt muligt. Men det handler det slet ikke om, det handler bare om at kigge på sin økonomi og kende den," siger Camilla Holst.