Sådan forebygger du billigt indbrud

Efterårsferien starter i dag, og mange skal forlade huset for at tage på ferie. Og det er en særdeles god idé at sikre hjemmet, før man starter bilen.

I 2011 blev der ifølge Danmarks Statistik anmeldt 45.173 indbrud i landets omkring 2,5 millioner private hjem. Det svarer til en indbrudsrate på 1,8 procent, - eller fem indbrud i timen døgnet rundt. Erstatninger til indbrudsramte er på over én milliard om året.

Danmark indtager med disse tal førstepladsen i EU, når det drejer sig om indbrud. Det viser tal fra EU's statistikkontor. Danmark har således fire gange flere indbrud per indbygger sammenlignet med Sverige og seks gange flere indbrud på indbygger end Tyskland.

Og det er især fordi, vi er for dårlige til at sikre vores hjem, at inbrudsraten er så høj.

Alarm ingen garanti

I 2011 var indbrudsraten i private hjem med en alarm kun 0,47 procent. Alarmen reducerer dermed tilsyneladende risikoen for indbrud med hele 74 procent.

Men ifølge Riccardo Krogh Pescatori, konsulent i Forsikringsoplysningen, så er en alarm, der ofte er meget dyr at installere, dog ingen garanti.

"Det er jo ikke til at sige, om alarmen er eneste faktor i den statistik. Vores erfaring er, at jo flere præventive foranstaltninger man gør sig, desto lavere bliver risikoen for indbrud. Men en alarm på 30, 50 eller 100.000 kr. er ingen garanti. Hvis tyvene er dygtige nok, kan de komme ind, hvor de vil," siger han.

Riccardo Krogh Pescatori fraråder ingenlunde alarmer - heller ikke de meget dyre af dem - men han understreger, at det er mængden af forskellige præventive tiltag, der er det væsentlige, og at helt gratis ting kan være enorrmt virksomme.

Hunde naboer og lys

Ifølge Riccardo Krogh Pescatori er der i Danmark en god blanding af to forskellige typer indbrudstyve:

De spontane, som typisk er narkomaner eller andre, som er ude efter hurtige penge her og nu. De går typisk kun efter lette værdier som penge og smykker.

Og så de organiserede bander, som planlægger først, og som kan tage et helt villakvarter ad gangen.

Hvor vi boede før, havde vi tre indbrud, før vi købte en stor hund. Siden havde vi ikke flere.

Riccardo Krogh Pescatori, konsulent i Forsikringsoplysningen.

"De spontane kan man ofte afskræmme ved fx at lade hunden blive hjemme. Hvor vi boede før, havde vi tre indbrud, før vi købte en stor hund. Siden havde vi ikke flere. Så det virker altså. Og så virker nabohjælp også rigtig godt. Få din nabo til at tømme affald og post, og giv ham lov til at parkere i din indkørsel. Alt, der signalerer, at her er nogen hjemme virker afskrækkende," forklarer Riccardo Krogh Pescatori, og fortsætter;

"Og så er lys også utroligt vigtigt. Især udendørslys. Hvis der ikke er nogen mørke hjørner op til huset at gemme sig i, så skræmmer det rigtig mange væk."

Har man ikke allerede sikret døre og vinduer i sit hus med låse og stærke beslag, så skal man selvfølgelig også investere i det, da indbrudstyve helst ikke vil bruge for lang tid og larme for meget, når de vil ind i et hus.

Sker om dagen

De fleste indbrud sker ifølge hjemmesiden Dansk Hjemmesikkerhed om fredagen og i weekenden, og omkring 50 procent af alle indbrud sker i tidsrummet 8.00 til 16.00 og 33 procent sker om aftenen frem til midnat.

Det er særligt i forbindelse med ferier og højtider, er der sker mange indbrud, og af ferier er det især i juledagene, ved nytårsaften og omkring påske.

Læs mere på stopindbrud.dk og tilmeld dig gratis online nabohjælp via link oppe til højre i artiklen.