Business

Markant færre boliger til salg

Der er færre boliger til salg, især i København og Hovedstadsområdet. Det er situationen på boligmarkedet netop nu, viser nye tal fra realkreditrådet.

Der står 61.686 ejerboliger til salg i hele landet. Det viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik for september 2012.

Det seneste år er der blevet 8.197 færre boliger til salg. Faldet dækker over 4.680 færre huse, 3.176 færre ejerlejligheder og 341 færre fritidshuse.

"Udbuddet af boliger fortsætter med at falde, så der i dag er 10 procent færre huse og 29 procent færre ejerlejligheder til salg sammenlignet med for et år siden. I København er udbuddet af ejerlejligheder således halveret i forhold til samme måned sidste år," siger direktør i Realkreditrådet, Ane Arnth Jensen og fortsætter:

"Samtidig ser vi, at faldene i udbudspriserne langsomt er begyndt at bremse op og er nogle steder vendt til prisstigninger. Det gælder især på markedet for ejerlejligheder, hvor udbudspriserne nu er sat 1,6 procent højere end for et år siden. Og i København ligger udbudspriserne for ejerlejligheder 7,7 procent over niveauet sidste år."

Priserne på parcel- og rækkehuse er 4,3 pct. lavere end sidste år, men prisfaldene er aftaget i styrke.

"Udbudstiderne for huse er lange. Huse har typisk ligget til salg i 10 måneder og ejerlejlighederne i otte måneder. Men vi ved, at nogle boliger har været til salg meget længe og trækker dette gennemsnit op, mens andre boliger kun har været til salg i kortere tid," siger Ane Arnth Jensen.

Desuden sættes få nye boliger til salg, og det trækker også udbudstiderne op.

Spørgsmålet er så, om der er kommet mere gang i handelsaktiviteten eller om det faldende boligudbud primært er et resultat af, at flere opgiver salg, og at færre boliger kommer på markedet.

"Ud fra de handelstal vi har til rådighed tyder meget på, at det fortsat ikke er en større opblomstring i handelsaktiviteten, der ligger til grund for det kraftige fald i boligudbuddet. Det er rigtigt, at der er lommer af boligmarkedet, hvor aktiviteten er i bedring, men der er også områder, hvor aktiviteten stadig er i slæbesporet, skriver cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.