Business

Så meget er priserne steget på 10 år

Der er noget om det, når man hører vendingen "det bliver da også dyrere og dyrere". Set over de seneste 10 år er de danske forbrugerpriser nemlig steget betragteligt.

23 procent. Så meget er de danske forbrugerpriser steget over de seneste 10 år. Det viser en opgørelse fra Arbejdernes Landsbank.

"De varer og tjenester, en typisk dansk familie bruger pengene på, er generelt 23 pct. højere i dag end for 10 år siden. Men der er store forskelle på, hvor meget de forskellige kategorier af varer og tjenester er steget i pris," siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard.

Udgifterne forbundet med at bo er dét, der er steget mest i pris de seneste 10 år. Udgifter til bolig - her målt i form af udgiften til husleje, vand, varme, el og gas - er nemlig steget 33 procent de seneste 10 år. Herefter følger besøg på restauranter og hoteller, som er steget 31 procent.

Benzinpris steget med 63 procent

Synes man, det er blevet for dyrt at spise ude, kan man jo selv stå for madlavningen. Priserne her er dog steget næsten lige så meget, nemlig med 30 pct.

For mange danskere er udgifter til transport også afgørende for privatøkonomien. Og transporrtudgifter er over en kam steget med 27 procent. Her er det især stigningerne i benzin, der trækker op. Benzinprisen er ifølge beregningerne fra Arbejdernes Landsbank steget med 63 procent.

Artiklen fortsættes under faktaboksen

Men der er rent faktisk også varer og tjenester, vi bruger i dagligdagen, der ikke er steget i pris. Nogle er decideret faldet. Kommunikation er blevet 18 procent. billigere på 10 år, og mange af de ting, vi bruger i vores fritid er stort set ikke blevet dyrere. Priserne i kategorien Fritid og kultur er kun steget 1 procent. Det dækker bl.a. over, at computere, fjernsyn og legetøj er blevet billigere, mens kulturelle tjenester modsat er steget i pris.

Tøj er faldet i pris

Måske kommer det som lidt af en overraskelse for de fleste, at kategorien 'tøj og fodtøj' kun er steget 1 procent. Det dækker dog over, at tøjpriserne faktisk er faldet 6 procent, mens prisen på fodtøj er steget 40 procent.

Mens priserne de seneste 10 år er steget 23 procent, er lønningerne dog generelt steget 35-40 procent. Så selvom vi de seneste to år har oplevet et fald i reallønnen, fordi priserne er steget hurtigere end lønningerne, har vi stadig oplevet en reallønsfremgang over de seneste 10 år på mere end 10 procent.