Nyt banktrick ruinerer kunder

Det lyder som en fed fidus, og det kan det ogsÄ vÊre - hvis alt gÄr godt.

Men hvis det gÄr skidt, sÄ kan der vÊre en privatÞkonomisk totalkatastrofe i vente. Med sÄkaldte gearede investeringer lokker banker og private formuerÄdgivere kunder til at gange en investering op mange gange med lÄnte penge.

PÄ grund af bankernes egne dÄrlige lÄnemuligheder, er det nye trick at fÄ kunden til at optage et realkreditlÄn i ens bolig. Hvad der sjÊldent bliver gjort meget ud af, er risikoen, der ogsÄ bliver ganget mange gange op, skriver metroXpress.

HĂžj risiko

"Folk bliver solgt en vare, der appellerer til den grÄdighed, alle mennesker har i sig. Det er forbundet med hÞj risiko, og det viser, at folk ikke har lÊrt noget af finanskrisen. Det er underligt, at bankerne overhovedet kan sÊlge disse typer af gearede investeringer," siger Kim Valentin, direktÞr i Finanshuset i Fredensborg

"Det tyder pÄ, at folk har en stor uvidenhed om risikoen. Gearede investeringer er baseret pÄ, at banken tror pÄ et eller andet, sÄsom at renten stiger. Men der er aldrig fakta bagved, sÄ det er udelukkende baseret pÄ tro," siger han til metroXpress.

Stensikker fortjeneste - for banken

Hos PengeinstitutankenÊvnet vÊlter klagerne ind over gearede investeringer, der er gÄet galt. Medlem af nÊvnet og seniorÞkonom i ForbrugerrÄdet, Troels Holmberg, fortÊller, at der i dag er tale om en ny bÞlge af sager, efter antallet af sager har vÊret aftagende i et par Är.

"Man risikerer at stÄ med en kÊmpe gÊld. I PengeinstitutankenÊvnet ser vi virkelig mange sager om fejlslÄede gearede investeringer. Og sagerne bliver bare ved med at komme. Omkostningerne er sÄ hÞje ved bankernes investeringslÄnepakker, at ingen professionelle investorer ville kÞbe dem. Bankens fortjeneste er stensikker, uanset om du vinder eller taber. NÄr bankerne tilbyder at finansiere gennem et realkreditlÄn i frivÊrdi, tjener banken ogsÄ pÄ det," siger Troels Holmberg.