Business

Nyt banktrick ruinerer kunder

Det lyder som en fed fidus, og det kan det også være - hvis alt går godt.

Men hvis det går skidt, så kan der være en privatøkonomisk totalkatastrofe i vente. Med såkaldte gearede investeringer lokker banker og private formuerådgivere kunder til at gange en investering op mange gange med lånte penge.

På grund af bankernes egne dårlige lånemuligheder, er det nye trick at få kunden til at optage et realkreditlån i ens bolig. Hvad der sjældent bliver gjort meget ud af, er risikoen, der også bliver ganget mange gange op, skriver metroXpress.

Høj risiko

"Folk bliver solgt en vare, der appellerer til den grådighed, alle mennesker har i sig. Det er forbundet med høj risiko, og det viser, at folk ikke har lært noget af finanskrisen. Det er underligt, at bankerne overhovedet kan sælge disse typer af gearede investeringer," siger Kim Valentin, direktør i Finanshuset i Fredensborg

"Det tyder på, at folk har en stor uvidenhed om risikoen. Gearede investeringer er baseret på, at banken tror på et eller andet, såsom at renten stiger. Men der er aldrig fakta bagved, så det er udelukkende baseret på tro," siger han til metroXpress.

Stensikker fortjeneste - for banken

Hos Pengeinstitutankenævnet vælter klagerne ind over gearede investeringer, der er gået galt. Medlem af nævnet og seniorøkonom i Forbrugerrådet, Troels Holmberg, fortæller, at der i dag er tale om en ny bølge af sager, efter antallet af sager har været aftagende i et par år.

"Man risikerer at stå med en kæmpe gæld. I Pengeinstitutankenævnet ser vi virkelig mange sager om fejlslåede gearede investeringer. Og sagerne bliver bare ved med at komme. Omkostningerne er så høje ved bankernes investeringslånepakker, at ingen professionelle investorer ville købe dem. Bankens fortjeneste er stensikker, uanset om du vinder eller taber. Når bankerne tilbyder at finansiere gennem et realkreditlån i friværdi, tjener banken også på det," siger Troels Holmberg.