Business

Her vil danskerne helst flytte hen

En tur på Aros lørdag formiddag, en kanontur på Julsø efter fyraften eller en gåtur med vind i håret ved Bovbjerg Fyr. Region Midtjylland har noget at byde på.

Det har danskerne opdaget. Ifølge en ny meningsmåling vil 22,2 procent af os vælge det midtjyske, hvis vi skulle flytte fra vores nuværende region.

Dermed er Region Midtjylland topscorer i målingen, som er foretaget af analyseinstituttet Wilke, og det glæder regionens direktør.

"Det er et udtryk for, at Region Midtjylland har et godt image, og vi betragter det som et skulderklap for vores arbejde," siger Bo Johansen til Newspaq.

Erhverv, uddannelse og kultur

Han nævner selv områdets stærke erhvervsliv, kulturinstitutioner og uddannelsessteder som forklaring på populariteten.

Nærmeste forfølger til Midtjylland er Region Hovedstaden, og at regionerne med landets to største byer ligger i top, er ikke en tilfældighed.

"De seneste undersøgelser tyder på, at folk flytter til et område, hvis de kan bo tæt på et økonomisk center, hvor der er job at få. Ledige stillinger tiltrækker mennesker. Noget andet er de rekreative værdier i området. For eksempel viser undersøgelser, at jo mere skov, der er i en region, jo hellere vil folk flytte der til," siger Svend Torp Jespersen konsulent i ingeniørvirksomheden Cowi.

Ikke til solskinsøen

I den dårlige ende af popularitetsskalaen ligger Region Nordjylland, som kun er undergået af Bornholm. Bare 7,3 procent af undersøgelses respondenter kunne tænke sig at flytte nord på, og tallet kommer ikke helt bag på nordjyderne.

"Jeg er ikke så overrasket over resultatet, fordi vi på mange måder har et image som et sted, hvor det er dejligt at være på ferie, men hvor der ikke er noget at lave fra september til april. Det skal vi have gjort op med," siger formand for Region Nordjylland, Ulla Astman, der vil forsøge at tiltrække flere folk ved at styrke kultur- og erhvervslivet.

Ifølge Cowis undersøgelser er uddannelse og service for skatte penge to andre essentielle parametre, når mennesker skal flytte.

På negativsiden er høje skatte, høje boligpriser samt flytning over store afstande.

Undersøgelsen er lavet af Wilke for Nyhedsbureauet Newspaq. 519 danskere har svaret på spørgsmålene, og resultaterne er repræsentative for køn, alder og region på totaler.

Hvis du skulle bo et andet sted i Danmark, end du gør, hvilken region ville du så foretrække?

Region Midtjylland: 22,2 procent

Region Hovedstaden: 19,9 procent

Region Syddanmark: 16,6 procent

Region Sjælland: 12,3 procent

Region Nordjylland: 7,3 procent

Bornholm: 3,9 procent

Ved ikke: 17,9 procent