Parcelhuset har fĂĄet comeback

Efter en periode lidt ude i kulden er parcelhuset igen blevet ganske populært blandt boligkøberne.

I perioder har det været lidt ugleset. Men lige nu er det traditionelle parcelhus ganske populært hos huskøberne.

Det kan man konstatere hos landets ejendomsmæglere, hvor der igen er kommet gang i handlen med de cirka 1,3 millioner parcelhuse, der er opført i Danmark.

Cirka 555.000 af dem er er bygget fra 1960 til 1979. Og alene i ĂĄr er der handlet 7500 huse fra disse ĂĄrgange.

"40 procent af alle huse, der er solgt i 2012, er opført i 1960'erne og 1970'erne," konstaterer Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, der indsamler data fra alle landets ejendomsmæglere.

Holder en lav pris

Parcelhusene udgør en ret stor del af boligbestanden, så der vil altid være et pænt styksalg af disse huse. Men selv om der procentvis er solgt flere af de helt nybyggede huse, vidner tallene alligevel om, at parcelhuset har fået et comeback.

"Danskerne er tro mod det traditionelle parcelhus," siger Birgit Daetz.

Hun mener, at det hænger sammen med, at parcelhusene holder en lav pris og samtidig er nemme at energirenovere. Og så ligger de ofte godt til for eksempel skole og børnehave.

Prisen per kvadratmeter for en bolig fra 1970'erne er omkring 11.500 kroner. Kun huse fra starten af 1900-tallet er billigere.

Det funktionelle er efterspurgt

I ejendomsmæglerkæden DanBolig bekræfter kommunikationschef Uffe Vind, at parcelhusene atter er lettere at få solgt.

"Efter en periode hvor det hele drønede af sted i Danmark og folk måske købte lidt dyrere, end de ellers ville have gjort, er det min klare fornemmelse, at mere funktionelle huse som parcelhusene er mere efterspurgt," siger Uffe Vind.

Man kan lĂĄne mere

Han peger på, at det er huse med regulære rum og godt med børneværelser. Energimæssigt er de billigere end ældre huse, og dermed kan man typisk låne mere ved huskøbet.

"Desuden fattes riget penge, og så finder folk det måske ikke så nødvendigt at have et supercharmerende hus. De skal i højere grad have noget for pengene," vurderer Uffe Vind.

Udviklingen har givet parcelhuset et pusterum. Men ifølge Uffe Vind er udskiftningen af de store parcelhusområder først ved at gå i gang.

"Der kommer nok en periode, hvor de store generationer i parcelhusene for alvor vil flytte over i noget mindre, sĂĄ der kommer et stort udbud," siger han.

"Hvad det kommer til at betyde, afhænger så af, hvor populære parcelhusene er til den tid," siger Uffe Vind.