Sådan beholder du dit job

Danske topchefer vil fyre i løbet af det kommende halve år, varsler de i ny stor undersøgelse. Herunder kan du få en rækek af gode råd til at holde på dit job. Og det gælder om at gøre dig bemærket og uundværlig her og nu.

Den amerikanske rekrutteringsekspert Stephen Viscusi har seks bud på, hvad man kan gøre for at mindske risikoen for en fyreseddel. Strategierne stammer fra hans bog "Bulletproof Your Job".

"Den usynlige fyr er den første, der må gå," siger han til CNN Money.

Her er Viscusis seks bud:

1. Sørg for, at din chef ser dig som en problemløser, der engagerer sig i vigtige projekter.

Ved at påtage sig arbejde, som ingen andre vil udføre, og ved at skabe sin egen niche, kan man forsøge at gøre sig uundværlig. I vanskelige tider bliver ressourcerne knappe, men hvis du viser, at du er parat til at tage ansvar og yde en lille smule ekstra netop nu, er der gode chancer for, at chefen prikker en anden end dig på skulderen.

2. Forsøg dig med idéer, som virksomheden kan tjene penge på - også udenfor dit eget arbejdsområde.

Foreslå for eksempel at skifte til en billigere leverandør - eller andre konkrete idé, som chefen kan se en værdi af og relativt nemt omsætte i praksis.

3. Hold dig til de personer, som chefen respekterer mest. Deres gode rygte kan smitte af på dig.

Har du bemærket, at visse af dine kolleger får mere opmærksomhed fra chefen end andre? Hvis det er tilfældet kan det være en god idé at omgås dem frem for personer, som chefen aldrig lægger mærke til.

4. Fremhæv dine specialkundskaber eller skaf dig nye.

Er du den eneste, som kan sproget i det land, I skal ekspandere til? Eller har du særlig erfaring indenfor et område, som kan komme til nytte? Tænk over, hvilke styrker du har, og hvad der gør din arbejdskraft til noget særligt. Sørg for, at chefen kender sine styrker. Alternativt kan du overveje efteruddannelse for at tilegne dig nye kundskaber.

5. Vær klar til at træde til, når din arbejdskraft er særligt påkrævet, eller hvis der opstår et særligt behov.

Det skader aldrig at vise hjælpsomhed, men lad det ikke gå ud over dit daglige arbejde og ansvarsområde.

6. Acceptér en lavere løn

Ikke den mest tillokkende strategi, men hvis dit job for alvor er i fare, kan det være en sidste udvej selv at tilbyde at gå ned i løn og på den måde vise, hvor meget jobbet betyder for dig.