Danmarkshistoriens syv største erhvervssvindlere

Finansmanden Klaus Riskær Pedersen har netop fået skærpet en dom for skyldnersvig. Se de største danske erhvervssvindlere i Danmarkshistorien.

Byretten havde givet Klaus Riskær Pedersen 14 måneder, men landsretten skærpede dommen til halvandet års fængsel.

Skyldnersviget har Riskær begået, mens han sad i Statsfængslet i Sdr. Omme, og han er dømt for at have trukket over en halv million kr. ud af et konkursbo.

Nedenunder kan du se tv2.dks bud på Danmarkshistoriens største erhvervssvindlere.

1.Nordisk Fjer 1991/Johannes Petersen

Nordisk Fjer producerede dyner, puder og sengetøj, men var op igennem 1980'erne kommet i økonomiske problemer, hvilket firmaets bestyrelsesformand og direktør Johannes Petersen gjorde alt for at skjule ved at gennemføre fiktive handler mellem Nordisk Fjers egne datterselskaber.

Samtidig holdt han skiftende revisorers kritiske bemærkninger hemmelige over for resten af bestyrelsen.

Svindlen løber op i mere end tre milliarder kroner, og den stopper først, da den bliver afsløret af Dagbladet Børsen i 1991. Få dage efter skyder Johannes Petersen sig selv i sit sommerhus

Tv-indslaget for oven stammer fra TV 2 Nyhederne den 21. november i 1994 - dagen før retssagen begyndte mod Nordisk Fjer.

2. PFA-skandalen 1999/Thorsen og Trads

Administrerende direktør i PFA Byg, Rasmus Trads, og byggematadoren Kurt Thorsen forfalskede i fællesskab PFA-direktør Andre Lublins underskrifter på økonomiske garantier på 3,6 milliarder kroner til Thorsen-ejede selskaber.

Retssagen blev fulgt tæt i medierne, og den endte med en fængselsstraf til Kurt Thorsen på seks år, mens Rasmus Trads blev idømt fire års fængsel.

3. Accumulator Invest/Klaus Riskær Pedersen

Accumulator Invest var ejet af den kendte finansmand Klaus Riskær Pedersen, som overtog selskabet i 1986 via selskabet Krepco.

Både Accumulator Invest og Krepco gik konkurs i 1992, og Riskær blev ved Københavns Byret dømt for mandatsvig for 4,5 millioner kroner og for at have finansieret sin valgkampagne til Europa-Parlamentet i 1989 med penge fra Accumulator Invest.

Riskær blev i 1992 erklæret personligt konkurs, efter Accumulator Invest havde oparbejdet en milliardgæld.

I 2007 blev Riskær kendt skyldig i bedrageri, underslæb og mandatsvig og idømt syv års fængsel. Sagen blev anket til Østre Landsret, som den 4. juni 2008 afsage en dom, hvor straffen var nedsat til seks års fængsel.

Klaus Riskær Pedersen blev tidligere i år idømt yderligere ét år og to måneders fængsel ved Københavns Byret, hvor han blev kendt skyldig i groft skyldnersvig. Han afsoner i forvejen en dom for svindel på seks år, som Østre Landsret idømte ham tilbage i 2008. Landsretten har netop skærpet dommen til halvandet års fængsel. 4. Memory Card Technology / John TrolleJohn Trolle (nu Rasmussen) blev i 2008 idømt seks års fængsel og en bøde på to millioner kroner i Københavns Byret for at have svindlet for at få et kæmpe banklån.

Sagen begyndte i år 2000, da bestyrelsen fyrede John Trolle Rasmussen. I januar 2001 gik selskabet i betalingsstandsning, og i september samme år gik Memory Card Technology konkurs og efterlod Nordea og Danske Bank med tab på over 450 millioner kroner.

5. IT Factory/ Stein Bagger

Stein Bagger blev i 2009 idømt syv års ubetinget fængsel for at have udført bedrageri og dokumentfalsk af særlig grov karakter for op mod én milliard kroner via fiktive leasingselskaber.

Stein Bagger flygtede til USA efter IT Factorys konkurs, men meldte sig selv på en politistation den 6. december 2008 i Los Angeles, og erkendte sig skyldig i bedrageri og dokumentfalsk ved retten i Lyngby, da han vendte hjem til Danmark.

Stein Bagger har som ung gået konkurs med en række selskaber indenfor it- og helskostprodukter.

Bagger blev af Dagbladet Børsen kåret til "Dygtigste af de 200 bedste i it-branchen herhjemme" og vandt Ernst & Youngs vækstskaberkonkurrence "Entrepeneur Of The Year" - begge dele i 2008. Stein Bagers fald er stort set sammenfaldende med finanskrisens udvikling, og Stein Bagger er på en måde blevet en dansk personificering på en krise, der handlede om oppustede værdier bygget på et fundament af den rene blå luft.

6. Dagen/Peter Linck

I 2002 startede pengemanden Peter Linck det første landsdækkende danske dagblad i 50 år i Danmark - Dagen - som blev massivt omtalt i de øvrige medier. Samme år, efter blot 41 udgaver, måtte Dagen dog gå i betalingsstandsning med et driftsunderskud på 34,9 millioner kroner.

Peter Linck blev i 2006 idømt seks måneders betinget fængsel i Københavns byret for at have udstedt delvist fiktive fakturaer for annoncering i avisen. Lincks bedrageri var måske ikke det allerstørste i Danmarkshistorien, men hele sagen var uden tvivl blandt de mest omtalte og spektakulære, vi har haft herhjemme.

7. Peter Adler Alberti/ Den Sjællandske Bondestands Sparekasse

Moderen til alle danske erhvervsskandaler blev klarlagt for offentligheden i 1908, hvor Danmarks justitsminister fra Systemskiftet i 1901 til 1905, Peter Adler Alberti, blev idømt otte års tugthus for svindel med Den Sjællandske Bondestands Sparekasses midler.

Pengene havde Alberti brugt til diverse vilde børsspekulationer mens han sad som minister.

Alberti erkendte sig skyldig i underslæb og dokumentfalsk for 15 mio. kr. - hvilket svarer til næsten én milliard i nutidige kroner.