Business

Sådan får du luft i budgettet

I dag kom det frem, at næsten en kvart million mennesker er fattige i Danmark. For de mennesker, der hver måned har en rigtig stram økonomi, kan en lille besparelse i budgettet betyde meget.

Derfor har vi spurgt økonom fra TV3's program "luksusfælden", Thomas Dam Sander, til råds om hvor man typisk kan spare penge.

En mentalitetsændring

I første omgang skal man ifølge Thomas Dam Sander erkende den situation man står i og tilpasse sig efter den. Man skal have et overblik over, hvor mange penge man har til rådighed hver måned og så tilegne sig en mentalitet om, at den situation man står i kræver, at man går ad 'sparevejen' og ikke ad andre veje.

"Hvis du er vant til at bruge rigtig mange penge på tant og fjas hver måned, og du så lige pludselig mister dit arbejde, men fortsætter med at bruge mange penge og optager lån for at videreføre den livsførelse, så er det kun et spørgsmål om tid, før du har begravet dig i et stort sort hul, du ikke kan komme op af," siger Thomas Dam Sander til TV2.dk

Så i første omgang skal man gøre op med sig selv, at man er nødt til at holde et meget stramt budget for ikke at blive endnu fattigere.

Hold dig fra lån

Det kan være meget fristende, at låne penge til de ting der normalt ikke er råd til, når man har en stram økonomi. Det kunne for eksempel være en rejse eller andet, der kan være med til at forsøde tilværelsen. Men ifølge Thomas Dam Sander skal man holde sig langt væk fra lån.

"Man skal absolut ikke begynde at optage lån og på den måde gøre sin gæld større. Gæld er meget dyrere at have i dag end tidligere, fordi at rentemarginalerne til kreditorerne er højere end nogensinde før, på trods af at renterne er så lave lige nu," siger han.

Spar på maden

Et af de steder hvor man kan spare rigtig mange penge, er på sit madbudget. På det seneste har der været meget tale om danskernes madspild i medierne. Hvis man for eksempel bliver bedre til at bruge sine madrester, i stedet for at de havner i skraldespanden, er der mange penge at spare.

Hustand

Luksusfældens økonomer regner med:

At en person i en husstand uden børn har brug for 2000 kroner om måneden til mad alene og 500 kroner til diverse såsom tøj og fornøjelser.

At en person i en husstand med to børn har brug for 3500 kroner om måneden til mad alene og 1200 kroner til diverse.

En anden ting man kan gøre er at effektivisere sine indkøb.

"Man skal handle ind de steder, hvor det er billigst at handle ind. Hvis man har gode frysefaciliteter, så synes jeg helt klart, at man skal købe stort ind, når der er tilbud," lyder rådet fra Thomas Dam Sander.

Han mener, at der kan være mange penge at spare, hvis man bliver effektiv med at lave billig mad i større mængder, såsom spaghetti bolognese, og fryser det ned i mindre portioner.

Spar på mobilen og tv-pakken

Få mere luft i budgettet ved at spare på telefonregningen. Man kan ifølge Thomas Dam Sander begrænse forbruget en del.

"Hvis jeg stod i en situation, hvor det var nødvendigt for mig at spare, hvor jeg kunne spare, jamen så ville den kommunikation jeg havde med for eksempel familie og venner være igennem Skype. Det er gratis, og alternativt ville jeg bruge sms'er, hvor jeg fik folk til at ringe mig op," fortæller han og fortsætter:

"Man skal være god til at melde ud og fortælle folk, at man er presset på økonomien, og om folk vil være søde at ringe én op, når man sender en sms."

Rådet lyder videre, at man skal kontakte sin teleudbyder og forhøre sig om abonnementer, der passer bedre til éns nuværende situation.

Har man desuden den største tv-pakke, så er der også her gode penge at hente, hvis man vælger en mindre pakke.

Forsikring

Der er måske ikke mange der tænker over det, men du kan faktisk være forsikret for dyrt. Hvis du har en indboforsikring, skal du tjekke om den mængde penge, du er forsikret for, stemmer overens med de værdier, du har i boligen.

"Hvis nu du bor i en lejlighed, og du har ting i lejligheden til en samlet værdi af cirka 100,000 kroner, så er der jo ingen grund til, at du har en indboforsikring, der dækker for 700,000 kroner, det betaler du jo bare ekstra for," siger Thomas Dam Sander.

Køb på loppemarkeder

Som et sidste råd nævner Thomas Dam Sander, at der på et af de mange loppemarkeder rundt om i Danmark kan gøres rigtig gode køb. Det kan være alt lige fra vintertøj til legetøj.

"Min familie handler selv ind på loppemarkeder. Der er jo ikke en livsregel, der siger, at man skal have nye ting. Og på loppemarkederne er der rigtig mange penge at spare. Så det er min varmeste anbefaling, at man begynder at handle på loppemarkeder."