Business

Gode pensionsråd til dig i 50'erne

Livet har mange faser, og der er ofte stor forskel på, hvor meget man kan og vil spare op, alt efter hvor gammel man er. For dig, der er i 50'erne kan du herunder få en række gode råd til, hvordan du kan spare op til din alderdom.

TV 2s Aktiespil 2012 er i gang.

Det er spillet, der giver dig chancen for - uden at sætte rigtige penge på spil - at få 250.000 fiktive kroner til at vokse mest muligt ved at købe og sælge aktier og investeringsforeninger.

Det er en ufarlig måde at handle aktier på, hvor du ikke risikerer noget. Til gengæld kan du vinde lækre præmier, hvis du klarer dig godt.

Se hvordan du melder dig til ved at følge det øverste link i boksen herover.

For dig der er i 50'erne

Du er i gang med at toppe lønmæssigt på arbejdsmarkedet, og de faste udgifter bliver mindre og mindre. Der er derfor formentlig luft i budgettet til at betale pæne beløb ind på pensionen.

I 50'erne har du en god mulighed for at betale ekstra ind, hvis du er kommet bagud med pensionsopsparingen i de forrige mange år.

Det gode råd:Betal ekstra ind, hvis du er kommet bagud i de foregående mange år

Sådan skal du vægte aktier og obligationer i 50'erne:

Der er stadig nogle år til du skal på pension, men tiden nærmer sig trods alt. Derfor er det en god ide at begynde at drosle lidt ned på mængden af aktier i forhold til obligationerne, der nu skal fylde lidt mere.

En aktieandel på 45 procent er en mulighed alt efter, hvilken risiko, du vil påtage dig. Alt efter temperament, kan du dog vælge at have mellem 30 og 70 procent aktier.

Her kan du investere dine penge i 50'erne:

Af de penge, du investerer i aktier, kan du placere dem i aktier i følgende af verdens regioner. Det nemmeste er, at gøre det via investeringsforeninger.

Danske aktier:Placér 40 procent af dine aktieinvesteringer i danske selskaber. Det er vigtigt at investere en stor del i danske aktier, fordi dine pensionspenge en dag skal udbetales i danske kroner.

Europæiske aktier: Placer 15 procent af dine aktieinvesteringer i europæiske selskaber uden for Danmark. Den danske krone er i dag bundet op på euroen, og derfor kan man også argumenterer for, at have en portion europæiske aktier.

Amerikanske aktier: Placer 15 procent af dine aktieinvesteringer i amerikanske aktier - den amerikanske økonomi udgør stadig en pæn del af verdensøkonomien, og det vil de også stadig gøre i fremtiden.

Emerging Markets: Placer gerne op mod 30 procent af aktieinvesteringerne i de såkaldte emerging markets - dækker blandt andet over Kina, Indien, Brasilien, Rusland og mange andre lande i de regioner. Det er i disse lande, væksten er i øjeblikket og disse markeder står til at udgøre en væsentlig faktor i fremtiden.

Sådan investerer du obligationspengene

Dine investeringer i obligationer kan du fordele således:

  • 75 procent af obligationspengene i danske realkreditobligationer.
  • 25 procent i en eller flere investeringsforeninger, der investerer i virksomhedsobligationer og højrentelande.

Guiden er udarbejdet i samarbejde med investeringschef i Dansk Formue- & Investeringspleje Johnny Madsen og kundechef samme sted, Lars Bligaard.