Business

Gode pensionsråd til dig i 40'erne

Livet har mange faser, og der er ofte stor forskel på, hvor meget man kan og vil spare op, alt efter hvor gammel man er. For dig, der er i 40'erne kan du herunder få en række gode råd til, hvordan du kan spare op til din alderdom.

TV 2s Aktiespil 2012 er i gang.

Det er spillet, der giver dig chancen for - uden at sætte rigtige penge på spil - at få 250.000 fiktive kroner til at vokse mest muligt ved at købe og sælge aktier og investeringsforeninger.

Det er en ufarlig måde at handle aktier på, hvor du ikke risikerer noget. Til gengæld kan du vinde lækre præmier, hvis du klarer dig godt.

Se hvordan du melder dig til ved at følge det øverste link i boksen herover.

For dig der er i 40'erne

Mange har hjemmeboende børn i 40'erne, og har udgifter forbundet med det. Men du har oparbejdet en viden på arbejdsmarkedet, og derfor er din løn formentlig også ved at komme op på et niveau, hvor der kommer lidt mere luft i budgettet. Det er nu du lønmæssigt høster frugterne på arbejdsmarkedet. Derfor er det en god ide at skrue lidt op for pensionsindbetalingerne, når du er i 40'erne. Alternativt kan du skrue op for afdragene på din bolig, for på den måde at spare op.

Sådan skal du vægte aktier og obligationer: Der er stadig lang tid til du skal på pension. Du kan godt stadig have omkring 60 procent af dine pensionspenge placeret i aktier - alt efter, hvilken risiko, du føler, du vil påtage dig. Læg din aktieandel et sted mellem 40 og 80 procent, alt efter, hvor meget du kan tåle at se din pensionsformue svinge.

Det gode råd: Brug luften i din økonomi til at skrue op for pensionsindbetalingerne

Her kan du investere dine penge i 40'erne:

Af de penge, du investerer i aktier, kan du placere dem i aktier i følgende af verdens regioner. Det nemmeste er, at gøre det via investeringsforeninger.

Danske aktier:Placér 40 procent af dine aktieinvesteringer i danske selskaber. Det er vigtigt at investere en stor del i danske aktier, fordi dine pensionspenge en dag skal udbetales i danske kroner.

Europæiske aktier: Placer 15 procent af dine aktieinvesteringer i europæiske selskaber uden for Danmark. Den danske krone er i dag bundet op på euroen, og derfor kan man også argumenterer for, at have en portion eoropæiske aktier.

Amerikanske aktier: Placer 15 procent af dine aktieinvesteringer i amerikanske aktier - den amerikanske økonomi udgør stadig en pæn del af verdensøkonomien, og det vil de også stadig gøre i fremtiden.

Emerging Markets: Placer gerne op mod 30 procent af aktieinvesteringerne i de såkaldte emerging markets - dækker blandt andet over Kina, Indien, Brasilien, Rusland og mange andre lande i de regioner. Det er i disse lande, væksten er i øjeblikket og disse markeder kommer efter alt at dømme til at udgøre en væsentlig faktor i fremtiden.

Sådan investerer du obligationspengene

75 procent af obligationspengene kan du sætte i danske realkreditobligationer. 25 procent kan du sætte i en eller flere investeringsforeninger, der investerer i virksomhedsobligationer og højrentelande.

Guiden er udarbejdet i samarbejde med investeringschef i Dansk Formue- & Investeringspleje Johnny Madsen og kundechef samme sted, Lars Bligaard.