Business

Gode pensionsråd til dig i 30'erne

Livet har mange faser, og der er ofte stor forskel på, hvor meget man kan og vil spare op, alt efter hvor gammel man er. For dig, der er i 30'erne kan du herunder få en række gode råd til, hvordan du kan spare op til din alderdom.

For dig der er i 30'erne

Mange i 30'erne er ved at stifte familie og foretage boligkøb. Nogen har fået børn, og der er i det hele taget mange udgifter i 30'erne. Men det er vigtigt, at du alligevel sparer op til din pension - eller kommer i gang med det nu.

TV 2s Aktiespil 2012 er i gang.

Det er spillet, der giver dig chancen for - uden at sætte rigtige penge på spil - at få 250.000 fiktive kroner til at vokse mest muligt ved at købe og sælge aktier og investeringsforeninger.

Det er en ufarlig måde at handle aktier på, hvor du ikke risikerer noget. Til gengæld kan du vinde lækre præmier, hvis du klarer dig godt.

Se hvordan du melder dig til ved at følge det øverste link i boksen herover.

Selvom du måske er i en periode af dit liv, hvor du er ved at købe hus og stifte familie, så er det vigtigt at du prioriterer at indbetale penge til din pension. De penge, du sparer op nu, bliver forrentet mange gange inden de skal udbetales, og det er derfor en rigtig god forretning for dig at indbetale nu.

Du er desuden så ung, at du ikke kan være sikker på, at du får pension fra staten, når du skal pensioneres om mange år - sats derfor på at spare det hele op selv. Og hvis der så alligevel skulle være noget pension fra staten, når du bliver pensioneret, så tager du det med som en bonus.

Det gode råd:Prioritér pensionsindbetalingerne, selvom der også er mange andre udgifter

Sådan skal du vægte aktier og obligationer i 30'erne:

Der er stadig meget lang tid, til du skal pensioneres. Derfor kan du godt have 60 til 100 procent af din pensionsopsparing investeret i aktier, alt efter, hvor meget du føler, du kan tåle at se din pensionsformue svinge løbende. Jo flere aktier du har, jo mere vil din pensionsopsparing svinge, mens du sparer op.

Her kan du investere dine penge

Af de penge, du investerer i aktier, kan du placere dem i aktier i følgende af verdens regioner. Det nemmeste er, at gøre det via investeringsforeninger.

Danske aktier:Placér 40 procent af dine aktieinvesteringer i danske selskaber. Det er vigtigt at investere en stor del i danske aktier, fordi dine pensionspenge en dag skal udbetales i danske kroner.

Europæiske aktier: Placer 15 procent af dine aktieinvesteringer i europæiske selskaber uden for Danmark. Den danske krone er i dag bundet op på euroen, og derfor kan man også argumenterer for, at have en portion europæiske aktier.

Amerikanske aktier: Placer 15 procent af dine aktieinvesteringer i amerikanske aktier - den amerikanske økonomi udgør stadig en pæn del af verdensøkonomien, og det vil de også stadig gøre i fremtiden.

Emerging Markets: Placer gerne op mod 30 procent af aktieinvesteringerne i de såkaldte emerging markets - dækker blandt andet over Kina, Indien, Brasilien, Rusland og mange andre lande i de regioner. Det er i disse lande, væksten er i øjeblikket og disse markeder kommer efter alt at dømme til at udgøre en væsentlig faktor i fremtiden.

Hvis du også vil investere i obligationer:

Vælger du at investere i obligationer, kan du sætte 75 procent af obligationspengene i danske realkreditobligationer.

De sidste 25 procent kan du sætte i en eller flere investeringsforeninger, der investerer i virksomhedsobligationer og højrentelande.

Guiden er udarbejdet i samarbejde med investeringschef i Dansk Formue- & Investeringspleje Johnny Madsen og kundechef samme sted, Lars Bligaard.