Business

Tjek om du er overforsikret

Du har garanteret prøvet, at når du køber turen sydpå hos rejsebureauet, så bliver du også lige tilbudt at købe en rejseforsikring med til rejsen.

Argumenterne for at købe forsikringen er da også overbevisende. For det er mere betryggende at rejse ud i den store verden velvidende, at der er spændt et nogenlunde solidt sikkerhedsnet ud under én. For hvad nu hvis?

Men mange gange er man allerede forsikret i forvejen, og derfor er den tilkøbte rejseforsikring spild af penge.

"Der er ingen tvivl om, at hvis vi kigger på rejseforsikringer, så er der en klar overforsikring. Det er ganske normalt, at folk har 2-3 rejseforsikringer," siger konsulent i forsikringsoplysningen, Riccardo Krogh Pescatori.

Han råder som udgangspunkt folk til, generelt ikke at være dobbeltforsikret, da det kun i få tilfælde kan betale sig.

Rejseforsikring et problem

I Forbrugerrådet anerkender man, at de største problemer med overforsikring primært er på rejseområdet.

"Man kan have en rejseforsikring igennem sit kreditkort, som man måske ikke var klar over at man havde. Og man køber måske en rejseforsikring selvstændigt hos rejsebureauet, fordi man ikke lige var opmærksom på, at man allerede havde en," siger jurist i forbrugerrådet, Mads Mølgaard.

I mange tilfælde har man nemlig allerede en rejseforsikring via sit kreditkortfirma eller via sin indboforsikring. Derfor lyder opfordringen fra Forbrugerrådet, at man generelt skal tjekke sine forsikringer igennem og finde ud af, hvad man er dækket af i forvejen, før man køber nye forsikringer.

"Det vi ser i forhold til de specifikke rejsedækninger, det er at sådan noget som baggagedækning, den kan du allerede få erstattet af flyselskabet eller af indboforsikringen. Rejseforsikringer er nok den mest overflødige forsikring, man kan tilkøbe, for der er ofte ingen grund til at tilkøbe den, da den er dækket af de andre parter, siger Mads Mølgaard.

Tjek dine forsikringer

For at sikre dig at du ikke har for mange unødvendige forsikringer, kan du:

Tjekke dine kreditkortudbydere om, hvad de tilbyder. Tjekke med din pensionsordning da man mange gange er tilknyttet forsikringer her. Tjekke med sin fagforening Og så skal man selvfølgelig danne sig et overblik over, hvad man selv går og betaler til eventuelt ved at gennemgå sine PBS oversigter.

Små forskelle

Der er som regel ikke nogen forskel på rejseforsikringerne, og det er derfor, at man skal være ekstra opmærksom. Man kan nemlig ikke få udbetalt erstatning flere gange på sådanne forsikringer, og derfor er det penge ud af vinduet.

Dog kan det være en fordel for de der generelt ikke har nogen forsikringer, at de køber en rejseforsikring, da nogle af dem også indeholder en ansvarsforsikring.

"Der er forholdsvis mange unge i dag, der har valgt ikke at have en indboforsikring, og generelt ikke er forsikret. Det er så et problem, hvis de beskadiger andres ting eller kommer til at udøve personskader på rejsen til udlandet. Der kan de blive stillet ret store erstatningskrav, og der er det godt at have en ansvarsforsikring," siger Mads Mølgaard.

En fidus

På de fleste forsikringer er der ingen fidus i at have flere af samme slags forsikring, da man kun kan få udbetaling en gang. Derfor gælder det om at holde tungen lige i munden, før man tilkøber forsikringer.

Men en enkelt typeforsikring kan det dog godt betale sig at have flere af.

"Ulykkesforsikringer for eksempel, der er det en fordel at have mere end en. Har du flere ulykkesforsikringer, så kommer de til udbetaling alle sammen," siger Riccardo Krogh Pescatori.

Men det koster flere penge, og vil man gerne spare penge på forsikring, så er der selvfølgelig ikke meget fidus ved det. Mange gange er man i forvejen dækket af en ulykkesforsikring igennem pensionsordninger og fagforeninger. Så der er måske penge at spare, hvis man kan spare den ulykkesforsikring væk, som man går og betaler til ved siden af.