Business

Guide: Dette bør alle vide om skat

Der er nogle helt grundliggende ting, som det er en god idé at få sig lært om skat

Der har aldrig før været så stor efterspørgsel efter vejledere fra Skat og banker til at guide skoleelever og studerende i skattespørgsmål, og ifølge forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehman Erichsen, så er der alt for store huller i især de unge danskeres viden om skattespørgsmål.

"Efter at ens skat er blevet digitaliseret, er der mange, som bare lader den køre af sig selv, og så håber på, at alt går, som det skal. Men det kan ende med at blive en dyr fornøjelse, hvis man ikke kender til de helt basale ting," fortæller Ann Lehman Erichsen til tv2.dk.

Hun mener, at man som almindelig borger som minimum skal have styr på følgende ting mht. sine skatteforhold:

Kend din skattemappe

Skattemappen er dit eget digitale ringbind på Skats hjemmeside, hvor alle de oplysninger som er relevante for skat bliver opbevaret.

"Det hedder selvangivelse, fordi det er din pligt at rette tallene i skattemappen, hvis de er forkerte. Hvis du har en beskeden indkomst, så gør en efterskat ondt, så find din skattemappe," fortæller Ann Lehman Erichsen.

Bliv ven med hjemmesiden

Skats hjemmeside er proppet med informationer, og kan være ret svær at navigere rundt i - men det er en rigtig god idé at tage sig tid til at lære den ordentligt at kende.

"Gå til kilden. Det kan godt være dine forældre eller venner ved noget om skat, men på skats hjemmeside er informationerne altså helt rigtige. Så bliv ven med hjemmesiden."

Ret det selv

Det er meget vigtigt, at man ikke bare lader skatten køre på automatpiloten, og regner med oplysningerne nok er rigtige.

"I november kommer forskudsregistreringen af din skat til næste år. Skat trækker på ældre tal, for at kunne lave en "prognose" over din indkomst og skat til næste år. Men dine tal kan jo ændre sig meget og skal de være aktuelle, skal du tjekke at din forskudsopgørelse ser rigtig ud. Ellers må du rette den."

Brug kun fradrag én gang

Især mange unge mennesker kommer til at bruge personfradraget flere gange. Ofte, fordi de ikke er klar over, at det bliver opbrugt af SU-styrelsen.

"Du må kun bruge dine fradrag én gang. Får du SU, så bruger SU-styrelsen dit personfradrag som er på dit hovedkort, når de udbetaler penge til dig. Har du lige som 65 procent af alle studerende et job ved siden af, så skal din arbejdsgiver vide, at du skal bruge bikortet der. Er man over 18 må man tjene 42.900 kr. om året på sit hovedkort, før man begynder at betale skat. Man må kun bruge hovedkortet ét sted."

Hold øje med rentefradrag

Mange danskere har fradrag for variable renter. Når disse ændrer sig, er det vigtigt, at man husker også at ændre i sin skat.

"Har man en renteudgift, der går op eller ned, så gå ind og ret, så du er "med" skattemæssigt, så du hverken betaler for lidt eller for meget i skat. Fx hvis man har et af de meget populære variable realkreditlån," siger Ann Lehman Erichsen, og fortsætter:

"Men det er også vigtigt at huske på andre fradrag - som fx befordringsfradraget, som kan spare én for mange penge, hvis man har langt på arbejde."

Se tv2.dks guide til årsopgørelsen via linket oppe til højre i artiklen.