Benzinprisen gør os alle fattigere

Inflationen er steget med 2,6 procent i forhold til samme måned sidste år. Benzinen er hovedskurken

Det bliver fortsat dyrere at være dansker. Især trækker benzinpriserne inflationen i vejret.

I august steg priserne med 2,6 procent i forhold til samme måned året før, fremgår det af nye tal fra Danmarks Statistik.

Seniorøkonom i Jyske Bank Niels Rønholt er ikke overrasket.

"Det er helt som ventet på forhånd. Vi har kunne konstatere, at brændstofpriserne igen er steget, og det trækker op i inflationen. Udviklingen forstærker bare det aktuelle fald i danskernes realløn. Inflationen er altså 2,6 procent mens lønstigningerne for langt de fleste er mindre end to procent," siger Niels Rønholt.

Vil holde året ud

Brændstofpriserne befinder sig i øjeblikket omkring de højeste niveauer hidtil. Listeprisen på en liter 95 oktan steg fra 13,11 kroner i juli til 13,63 kroner i august.

Dermed er prisen stort set identisk med niveauet i marts og april, hvor priserne tidligere har toppet.

"Vi forventer, at den årlige inflation vil holde sig nogenlunde omkring det nuværende niveau året ud. Samlet for 2012 ser inflationen ud til at ende op omkring 2,5 procent," fastslår Niels Rønholt.

Det vil dog være lidt lavere end i 2011, hvor inflationen var på 2,8 procent.

Det er især højere afgifter og energipriser, der holder inflationen i vejret. Den økonomiske vækst er sløj, og derfor er det ifølge Niels Rønholt et skidt tidspunkt, at inflationen er på et højt niveau.