Business

Danskerne investerer imod egen tro

Danskerne er ikke i tvivl. Fremtidens gevinster på aktiemarkederne skal findes langt væk fra Danmark og det øvrige Europa. Jubelscenerne kommer fremover til at udspille sig i Asien, Sydamerika, Østeuropa og Afrika, mener danskerne, ifølge undersøgelse. Men paradoksalt nok placerer vi stadig vore penge i danske aktier.

Blot 3 procent af danskerne peger på, at Skandinavien er fremtidens investeringsmarked, 7 procent peger på Europa i øvrigt, mens hele 39 procent peger på Kina og 38 procent på Asien generelt. I toppen ligger også Sydamerika, Østeuropa og Afrika.

TV 2s Aktiespil 2012 er i gang.

Det er spillet, der giver dig chancen for - uden at sætte rigtige penge på spil - at få 250.000 fiktive kroner til at vokse mest muligt ved at købe og sælge aktier og investeringsforeninger.

Det er en ufarlig måde at handle aktier på, hvor du ikke risikerer noget. Til gengæld kan du vinde lækre præmier, hvis du klarer dig godt.

Se hvordan du melder dig til ved at følge det øverste link i boksen herover.

Når man kigger på danskernes egen investeringsadfærd springer det dog i øjnene, at de ikke følger deres egne råd. I stedet peger investorerne på de nære markeder, når de selv skal investere. 33 procent foretrækker at købe såkaldte investeringsbeviser, der udelukkende består af danske aktier, hvis de skulle købe nye aktier i dag.

Det fremgår af en kæmpe undersøgelse som You Gov og Danske Bank foretog i november, hvor hele 2919 danskere deltog.

Mere trygge ved danske selskaber

Ifølge chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen fra Danske Invest skyldes det nok, at danskerne føler, de kender de danske selskaber bedre og dermed er mere trygge ved dem.

"Årsagen skal nok findes i det faktum, at man har en tendens til at føle sig mere tilpas med det, man kender. Investorerne kan bedre identificere sig med selskaber som Novo Nordisk, Mærsk og Danske Bank end de kan med udenlandske virksomheder," forklarer Bo Bejstrup Christensen.

Han undrer sig dog over, at danskerne ikke vælger at handle, som de tænker. Han mener, der er et klart paradoks mellem, at investorerne på den ene side siger, at de ser det største potentiale uden for landets grænser, men at de samtidig har den største tendens til at investere i danske aktier. Særligt hæfter han sig ved, at investorerne faktisk nævner BRIK-landene og nye markeder direkte som fremtidens vækstmarkeder uden at gøre noget ved det.

Danske aktier kan være lige så gode

Hos Dansk Formue- & Investeringspleje under man sig ikke helt så meget over danskernes tilgang til at investere i danske aktier.

"Umiddelbart kan det virke selvmodsigende. Det er ikke så vigtigt, hvor virksomhederne hører hjemme, men det er vigtigt, hvor de har deres omsætning. Carlsberg er et godt eksempel. De har en pæn omsætning i Rusland, så i virkeligheden er det ikke en dansk aktie, men en aktie rettet mod Rusland og Carlsberg eksporterer også til mange andre lande," siger aktiechef hos Dansk Formue- & Investeringspleje Johnny Madsen.

"Novo Nordisk er jo heller ikke blevet et succesfuldt pharmaselskab på grund af deres salg i Danmark," understreger han og medgiver så alligevel, at danskerne skal vænne sig til at kigge lidt længere væk end blot på de danske aktier.

"Når det er sagt, så tror jeg også, der ligger noget i, at danskerne skal til at vænne sig til at kigge lidt udenfor landets grænser. Hvis man vil have en god spredt portefølje, så kan man ikke nøjes med danske aktier," siger han.

I linkboksens øverste link kan du melde dig til TV 2s aktiespil, som starter den 18. september. Klik p linket og få god erfaring i at handle med aktier.