Business

Kommunale chefer scorer store lønstigninger

Forvaltningschefer og kommunaldirektører er de helt store vindere i lønkampen ude i kommunerne, skriver Fagbladet 3F

Mens 3F-grupper som rengøringsassistenter og specialarbejdere i perioden 2008 til 2012 er steget mellem 29.000 og 38.000 kroner i løn, har forvaltningschefer og kommunaldirektører i samme periode fået mere end otte gange så meget i lønposen. De har nemlig gennemsnitligt høstet en lønforhøjelse på over 270.000 kroner.

Det viser beregninger fra Det fælleskommunale løndatakontor.

Det svarer på de fire år til, at faggrupperne på gulvet er steget med henholdsvis 10,87 og 12,45 procent i løn. Forvaltningschefer og kommunaldirektører, derimod, er steget med henholdsvis 29,74 og 20,29 procent.

Usikre jobs betaler bedre

Til nytår skal der forhandles nye overenskomster, men ifølge den kommunale topforhandler, Michael Ziegler, har cheferne ikke fået større lønstigninger end dem på gulvet.

Når det så alligevel ser sådan ud i statistikken, skyldes det, at der er sket en ændring i, hvilken ansættelsesform man anvender i perioden. Man er gået fra tjenestemandsansættelse til kontrakt- eller åremålsansættelse, forklarer han.

"Er du kontraktansat, kan man lettere slippe af med dig. Og i en åremålsansættelse har du en fast udløbsdato. Begge dele bliver man kompenseret for med en højere løn, fordi det er en mere usikker ansættelsesform. Så lønnen skyldes kombinationen af et mere usikkert job og en mindre lukrativ pension," forklarer han.