Business

Sådan får du styr på din pension

Få gode råd til, hvordan du sikrer dig, at der står penge nok på kontoen, så du kan nyde livet som pensionist

Danskerne er ikke særligt opmærksomme på, hvordan deres pension ser ud. Ifølge en undersøgelse fra ATP bruger mænd i gennemsnit to timer og 12 minutter om året til at se på deres pension, men kvinder kun bruger en time og 20 minutter.

Selvfølgelig skal man ikke vente med at spare op til sidste øjeblik, men ifølge Carsten Tanggaard, der er professor i finansering ved Aarhus Universitet og formand for Penge- og Pensionspanelet, kan man sagtens sikre sig hus og bil, inden man får gang i den store pensionsopsparing.

"Det vigtigste er måske ikke, hvornår man begynder at spare op, men det er, at man på et tidligt tidspunkt får dannet sig et overblik," siger Carsten Tanggaard til tv2.dk.

Finans.tv2.dk guider dig i samarbejde med Penge- og Pensionspanelet igennem de vigtigste trin i forbindelse med at få overblik over din pension.

Trin 1: Skab overblik

Start med at få dannet dig et overblik over, hvor meget du har stående på din pensionsopsparing. Via hjemmesiden pensionsinfo.dk kan du med NemID logge ind og se dine egne oplysninger.

"Her får man egentlig et ganske udmærket førstebillede af, hvordan ens pensionsforhold ser ud. Der skal man gå ind og få et overblik over, hvad man regne med at få i pension," siger Carsten Tanggaard.

Trin 2: Lav en plan

Find ud af, hvor meget du godt kunne tænke dig at få udbetalt hver måned, når du går på pension. Det skal kombineres med, hvor meget du har råd til at sætte af til pension hver måned lige nu. Hvis du er lidt presset økonomisk, er det måske meget fornuftigt at vente med pensionsopsparingen, men jo før du kommer i gang, jo flere penge har du, når du bliver ældre.

Trin 3: Bliv guidet og få hjælp

Det kan være en jungle at finde rundt i pensionsuniverset. Der kan være god hjælp at hente fra eksempelvis bankrådgivere, der ligger inde med en masse viden, men husk på, at de er sælgere, der gerne vil sælge deres produkter.

Trin 4: Beregn dit pensionsbudget

Det vigtigste er måske ikke, hvornår man begynder at spare op, men det er, at man på et tidligt tidspunkt får dannet sig et overblik

Carsten Tanggaard

Når du har fået skabt et overblik og sidder med dine pensionsoplysninger i hånden, har du flere muligheder for at skabe et overblik over din privatøkonomi. På borger.dk kan du beregne, hvordan din husstands pensionsindtægt kommer til at se ud, når du går på folkepension.

Trin 5: Beregn størrelsen på din folkepension

På borger.dk findes der også andre beregnere, der har med din pension at gøre. Eksempelvis kan du udføre en vejledende beregning af størrelse på din efterløn, førtids- og folkepension ved at indtaste dine oplysninger.

Du kan finde beregnerne ved at følge det nederste link i boksen til borger.dk.