Business

Guide: Sådan lægger du SU-budgettet

Det kan være helt uoverskueligt at skulle i gang med at administrere sin egen økonomi, når man flytter hjemmefra og skal til at leve af SU. Derfor er det vigtigt at lægge et budget.

Til at starte med skal man kigge på, hvor mange penge, man reelt har at arbejde med. Det er normalt at have cirka 4900 kr. tilbage efter skat, men det kan svinge lidt afhængigt af kommuneskatten.

Dernæst skal man danne sig et overblik over sine udgifter. Men når husleje og udgifter til mad er betalt, er der sjældent særlig mange penge tilbage.

"Man skal kun købe det, man har absolut brug for," siger økonomisk rådgiver Lone Eriksen. "Det gælder virkelig om ikke at blive fristet i supermarkedet."

Betal med kontanter - aldrig med kort

Sammen med andre udgifter til forsikringer, mobiltelefon, internet, licens og transport løber de samlede udgifter for en studerende nemt op på mere, end hvad man får udbetalt i SU.

Lone Eriksen kommer med gode råd til, hvordan studerende får mest ud af de sidste SU-kroner.

"Hvis man står med penge tilbage i hånden, når de faste udgifter er betalt, skal man tænke, hvordan man kan få mest muligt ud af de penge. Man kommer hurtigt til at bruge for meget, når man betaler med kort. Derfor er mit råd, at man skal hæve pengene og fordele dem i kuverter alt efter, hvad man vil bruge dem på. Man tænker sig bedre om med kontanter," siger Lone Eriksen.

Få flere gode råd til at få SU'en til at række længst muligt i videoen herover.