Business

Udkantsdanmark hænger på tomme huse

Færre huse sættes til salg i København, flere på Læsø. Faldet i storbyer kan rive resten af markedet med sig

Der er blevet længere mellem til salg-skiltene i København og kommunerne lige omkring hovedstaden. Men tager man længere væk fra hovedstaden, ser det ikke helt så lyst ud for boligsælgerne.

I de seneste 10 måneder er der sat flere boliger til salg i 21 af landets 98 kommuner. Samlet set er der seks procent færre boliger til salg, men der er store forskelle, hvis man ser sig rundt om i landet.

Udbud falder i hovedstaden

følge en opgørelse fra ejendomsmæglerkæden EDC, falder udbuddet af boliger til salg omkring hovedstaden. I Albertslund eksempelvis er antallet af boliger til salg faldet med 31 procent.

Omvendt stiger antallet af boliger, der er sat til salg i Udkantsdanmark. I Læsø er udbuddet steget med 11 procent på 10 måneder.

"Listen er et godt billede på situationen lige nu: Det går bedre med salget i de store byområder samtidig med, at færre sætter til salg. Det driver udbuddet ned," siger EDC's kommunikationschef Jan Nordmann om undersøgelsen.

"Omvendt kæmper mæglerne i de små samfund fortsat med et stort udbud af boliger og måske også med sælgere, der for længe holder fast i en urealistisk pris," siger kommunikationschefen.

København er kommunen med det næststørste fald i antal boliger til salg. Her falder udbuddet med en fjerdedel. Og blandt de 10 kommuner med størst fald i udbuddet er alle 10 beliggende i Region Hovedstaden.

Måske vending for udkanten

Og selv om ø-kommunerne og kommunerne i det nordlige Jylland ikke oplever de samme store fald, kan udviklingen måske også komme dem til gavn:

"Det er typisk, at enhver vending i markedet først sker i København og derefter breder sig til resten af landet. Vi håber at dette er endnu et tegn på at markedet har set bunden og nu går den anden vej," siger Jan Nordmann.