Business

Staten tjener stort på beslaglagte biler

Politiet har i 2012 snuppet rekordmange biler, som de sælger videre på auktion. Profitten ryger i statskassen

Over hele landet beslaglægger politiet flere biler end nogensinde før. Størstedelen af de beslaglagte biler bliver endeligt konfiskeret i retten og derefter solgt på auktioner. Fortjenesten polstrer statskassen.

Årsagen er en lovændring, der trådte i kraft 1. januar. Den betyder, at politiet nu skal beslaglægge en bil, hvis føreren inden for tre år bliver taget to gange for spirituskørsel eller tre gange uden kørekort.

Og den lille ændring i loven giver travlhed hos landets politikredse. Alene hos Nordsjællands Politi har man i løbet af det første halvår af 2012 beslaglagt 128 biler.

"Det er en voldsom stigning. Til sammenligning nåede vi ikke over 30 beslaglagte biler i hele 2011," siger anklager hos Nordsjællands Politi, Finn Beyer Paulsen.

Har ikke plads til bilerne

Hos Midt- og Vestjyllands Politi fortæller anklager Sven Hansen, at sidste års høst også kun sneg sig op omkring 30 biler, mens de i år allerede nu er oppe på 110 biler.

"Det har den konsekvens, at vi simpelthen ikke har plads til at have alle de her biler. Så vi har været ude og leje os ind andre steder," fortæller Sven Hansen.

Det er en voldsom stigning. Til sammenligning nåede vi ikke over 30 beslaglagte biler i hele 2011.

Finn Beyer Paulsen, anklager hos Nordsjællands Politi

Ventetid på flere måneder

Det samme har man været nødt til at gøre hos Midt- og Vestsjællands Politi, hvor vicepolitiinspektør Kim Græns fortæller, at man har beslaglagt 100 biler i 2012.

Han kan dog ikke helt præcist fortælle, hvor mange af de beslaglagte biler, der i sidste ende også ryger på auktion, for der er ventetid på flere måneder i retten.

"Men vi er rimeligt sikre på det, når vi lægger vores hånd på bilerne, så antallet af biler, der bliver solgt videre på auktion, vil være meget tæt på det antal biler, vi har beslaglagt," siger Kim Græns.

Endnu ingen præventiv effekt

Hos Nordjyllands Politi, hvor man med 80 biler har firedoblet antallet af beslaglagte biler i 2012, mener politikommissær Kristian Thomsen, at de høje tal er udtryk for, at lovændringen endnu ikke har haft den ønskede præventive effekt.

"Jeg tror måske først, at folk tænker over det, når det rammer dem selv. Der kommer hele tiden et hav af nye regler, så der går nok lidt tid, før det her siver ind hos folk."