Business

Vi siger fortsat "nej" til Euro

Selv om danskerne er blevet en anelse mindre euroskeptiske, så siger vi stadig klart nej til euroen.

Danskerne siger fortsat klart nej til euroen. Det viser en ny kvartalsmåling fra Danske Bank. Ifølge den vil hele 56,7 procent med sikkerhed sige nej til euroen.

Dermed ændrer det kun lidt, at der i forhold til marts-målingen er sket en lille bevægelse til fordel for euro-deltagelse.

I marts var det samlede forspring til nej-siden på 41,8 procentpoint, og det er faldet svagt til 39,5. Dette skyldes, at lidt flere i gruppen af tvivlere nu hælder mod et ja til euroen.

Blandt vælgere, der er sikre i deres valg, siger 56,7 procent nej til euroen, mens kun 17,2 procent siger ja.

"Med den store politiske uro i Grækenland, så er det egentlig lidt overraskende, at forspringet til nej-siden skrumper en smule. Når det er sagt, så er der trods alt tale om et meget solidt forspring," hedder det i målingen fra Danske Banks cheføkonom Steen Bocian.

Traditionelt nej

Traditionelt klarer nej-siden sig bedre i EU-valg end ja-siden. Dermed vil en afstemning om euroen formentlig ende med et klart nej.

Ud over gældskrisen vurderer man fra Danske Bank, at nej-siden har fået medvind af, at rentespændet mellem Danmark og euroområdet er blevet indsnævret gennem det seneste år, så det nu faktisk er negativt.

Dermed synes omkostningerne ved ikke at være i euroen betydeligt mindre end for blot tre år siden.

Det er ikke sandsynligt, at danskerne atter skal stemme om euroen i nær fremtid. Der er således ikke udsigt til en euroafstemning i indeværende valgperiode, konstaterer Danske Bank.