Kernefamilier tjener 3.000 kroner pĂĄ krisen

Selvom den typiske danske børnefamilie har fået flere penge til rådighed, end de havde før finanskrisen, bruger de færre af dem på forbrug

3.000 nutidskroner om måneden - så meget er en typisk dansk børnefamilies rådighedsbeløb steget, siden finanskrisen for alvor brød ud i 2008. Det viser en undersøgelse fra Danske Bank. Børnefamilien, som beregningerne er lavet ud fra, dækker over en familie med to fuldtidsarbejdende voksne, to børn, bil og et gennemsnitligt parcelhus.

Men selvom den gennemsnitlige danske børnefamilie har fået flere penge mellem hænderne, forbruger den, ifølge Las Olsen, privatøkonom hos Danske Bank, mindre, end den gjorde før.

"Jeg tror, at det skyldes, at folk er bekymrede for, om de kan beholde deres job og for udviklingen på boligmarkedet - deres parcelhus er, for eksempel, blevet 350.000 kroner mindre værd, end det var i 2007. Derfor får de lyst til at spare mere op," siger Las Olsen til tv2.dk.

Børnefamiliens rådighedsbeløb lå i 2008, beregnet i 2012-kroner, på 17.280 kroner om måneden, i år ligger den på 20.429 kroner og i 2013 kommer den, med de skattelettelser for 2013, som netop er besluttet, til at ligge på 20.906 kroner.

Arbejdsløse er krisens tabere

Ifølge Las Olsen er børnefamilierne da også den gruppe, der er sluppet mest helskindet igennem finanskrisen.

"Grundlæggende er alle danskerne ramt. Men der er selvfølgelig nogle, der er hårdere ramt, end andre. De, der er mindst ramt, er en typisk børnefamilie, hvor begge forældre har beholdt deres job - uden store ændringer, og som har haft gavn af skattelettelserne," siger Las Olsen.

De arbejdsløse er derimod den gruppe der, overordnet set, har fået mest ondt i økonomien under finanskrisen.

"De store økonomiske tabere er de, der er blevet arbejdsløse og de, der har været nødt til at lukke deres virksomheder eller butikker ned. Der er mange mennesker, der har tabt enormt mange penge under finanskrisen," siger Las Olsen.