Business

Svindler får 110 års fængsel

Den amerikanske finansmand Allen Stanford kommer til at ruske tremmer resten af sit liv. Texas-milliardæren er blevet idømt 110 års fængsel for at svindle sig til over 40 milliarder kroner.

"Det her er end af de mest ekstreme svindelsager, der nogensinde er kommet for retten, fastslår dommer David Hittner under straffeudmålingen torsdag amerikansk tid.

Stanford er dømt for at have lokket mere end 30.000 investorer fra flere end 100 lande til at investere i selskabet Stanford International Bank med base på øen Antigua.

I virkeligheden var selskabet et rent luftkastel, og investorernes penge gik til at betale for Stanfords ekstravagante luksusliv.

Anklagerne afviser at kommentere sagen efter dommen, fordi der fortsat er verserende sager mod chefer i Stanford Bank. Men i en pressemeddelelse har de offentliggjort flere vidnesbyrd fra ofre for svindel:

"Dette var ikke ublodig økonomisk kriminalitet udført på papir, siger Angie Shaw, der er direktør og grundlægger af en koalition af Stanfords ofre.

"Det var og er en ufattelig afskyelig forbrydelse, og det har taget hårdt på ofrene," siger hun videre.

Jaime Escalona, der repræsenterer Stanfords ofre fra Latinamerika, mener, at milliardæren "udnyttede en tillid til amerikanske virksomheder og forårsagede tab, der forhindrer familier i at kunne betale for medicin og basale leveomkostninger."

"Han er en beskidt, rådden slyngel," raser Escalona.

62-årige Stanford har tilbragt de seneste tre år i fængsel, da det blev vurderet, at han kunne finde på at flygte, hvis han blev løsladt mod kaution.

"Jeg er ikke en tyv," siger Stanford i en tårevædet tale ifølge tv-stationen KHOU.

"Jeg er og vil altid være i fred med den måde, jeg har opført mig."

I 2002 blev Stanford placeret på som den 605. rigeste i verden af magasinet Forbes med en formue på 13 milliarder kroner.