Business

90 procent af voksne kinesere er mælkeallergikere

Men det efterlader stadig et marked på mange millioner kinesiske mælkedrikkere til Arla

Arla har netop indgået en milliardkontrakt med Kinas førende mejeriselskab, China Mengniu Dairy Company Limited.

Tilsammen forventes aftalerne at femdoble Arlas samlede omsætning i Kina i 2016 til ca. 4 milliarder kr. Sidste år var Arlas samlede omsætning på det kinesiske marked ca. 700 mio. kr., men det har mest været mælkepulver, det danske mejeri har eksporteret.

For det er faktisk stort set kun os nordeuropæere, som kan tåle et stort mælkeindtag. I resten af verden er lakloseintolerans meget udbredt.

I Danmark kan ca. 5 procent af den voksne befolkning ikke tåle mælk, men på verdensplan skønnes det på baggrund af flere undersøgelser, at tre ud af fire voksne personer får dårlig mave af det, og rigtig mange af dem stammer fra Asien.

I Kina og sydøstasien generelt skønnes det, at 90 procent af den voksne befolkning har mælkeallergi i én eller anden grad.

Børn kan altid tåle mælk

Frede Juulsen, senior vice president i Arla, fortæller til tv2.dk, at Arla fremover vil satse på alle produkttyper i Kina.

"Det gælder laktosefri produkter, men det gælder også smør, ost og almindelig mælk. Laktoseintolerans sætter typisk først ind i en 10-12-alderen, og alle børn kan tåle mælk. Der er fx langt mere laktose i den mælk, babyer får fra deres mor, end der er i komælk," siger Frede Juulsen.

"Desuden kender jeg heller ikke til de 90 procent. vi er godt klar over, det er en udfordring, men ikke en kæmpe udfordring. Mælkeforbruget stiger tværtimod i Kina," siger han.

Mælk populært i partiet

Trods den meget udbredte kinesiske laktoseintolerans, så er det et erklæret mål for kinas premierminister, Wen Jiabao, at få alle kinesere til at drikke en halv liter mælk om dagen. Det berettede Martin Gøttske, Informations korrespondent i Kina, tilbage i maj måned.

Og det har virket. De sidste fem år er det kinesiske mælkeforbrug næsten fordoblet, og den stigende efterspørgsel er i høj grad drevet frem af statslige kampagner.

Ifølge Global Trade Information Services har Kina importeret 250.000 malkekøer siden 2009, og nu vil kineserne så også begynde at importere dansk mælk.

Danmark eksporterer i dag for 15,1 milliarder kr. til Kina.