Business

Billigst at betale med VISA-kort på ferien

Det kan godt betale sig at lade kontanterne blive hjemme, når du rejser til udlandet

Tusindvis af danskere krydser i løbet af de næste par måneder landets grænser for at nyde sommerferien udenlands. Størstedelen af dem vælger at veksle penge hjemmefra og tage dem med på rejsen.

En opgørelse, som FOREX Banks Valutaindeks foretog i sommeren 2011, viser, at 85 procent, af de godt 1.300 adspurgte danskere, vælger at veksle penge, før de tager afsted.

Men der er faktisk penge at spare, hvis du lader kontanterne blive hjemme og bruger dit betalingskort i stedet.

"Umiddelbart kan det bedre betale sig at bruge dit betalingskort på ferien, end at veksle penge hjemmefra. Du får en forholdsvis dårlig kurs, når du veksler kontanter hjemmefra, men hvis du tager dit betalingskort med på ferien og hæver i automater og butikker, vil du oftest få en bedre kurs," siger Hans Peter Christensen til tv2.dk.

Hans Peter Christensen er direktør hos den uafhængige rådgivningsvirksomhed Uvildige.dk, hvor han blandt andet rådgiver om investering og finansiering.

Hæv store beløb

Selvom kursen som regel er bedre, når du bruger dit betalingskort, end når du veksler pengene hjemmefra, bør du være opmærksom på, at du ikke bruger dit kort for mange gange.

Mastercard

Priserne for at betale med Mastercard i udlandet afhænger af, hvilken type kort du har, og hvem der har udstedt det.

Undersøg betingelserne for dit kort, for at finde ud af, hvilken kurs udstederen tilbyder.

Når du veksler, betaler du nemlig et gebyr, uanset om du veksler i din bank i Danmark, eller ved hæveautomaten i udlandet. Det betyder, at hvis du bruger betalingskort på ferien, betaler du et gebyr, hver gang du hæver.

"Du betaler typisk 30 eller 50 kroner, når du hæver i en automat i udlandet. Derfor kan det bedst betale sig at hæve et større beløb, eller eventuelt hæve over beløbet i butikkerne, så du har nogle kontanter til rådighed," siger Hans Peter Christensen, som dog gør opmærksom på, at nogle butikker lægger en procentdel af forbruget oveni prisen, så det bør du være opmærksom på, inden du hæver over.