Business

Her får du en billigere ferie

Se, hvor det er blevet billigere eller dyrere at tage på sommerferie siden sidste år

Når sommerferiedestinationen skal bestemmes, er der flere gode grunde til at tjekke, hvordan valutasituationen ser ud.

Der er nemlig en hel del lande, hvor valutaændringer gør, at det er blevet markant dyrere at holde ferie i landet i løbet af det seneste år. Ifølge Privatøkonom Las Olsen, Danske Bank, kan man faktisk med fordel holde sig tæt på hjemlandet.

Danske Bank har for tv2.dk undersøgt, hvordan valuta og inflation har ændret sig siden sommerferien sidste år.

Sverige er det eneste land på listen, der er blevet direkte billigere det sidste år, så det kunne jo tale for at lægge vejen der forbi

Las Olsen, privatøkonom, Danske Bank

Sommerferie i Sverige

Danmarks naboland er faktisk det eneste land, hvor det er blevet billigere at rejse hen i forhold til sidste år.

"Sverige er det eneste land på listen, der er blevet direkte billigere det sidste år, så det kunne jo tale for at lægge vejen der forbi," siger Las Olsen, Danske Bank

Men det er altså, ifølge Las Olsen, stadig betydeligt dyrere i Sverige end for tre år siden, hvor det var lige før, at det kunne betale sig at tage til Sverige for at købe spiritus.

Ude godt...

Som det ser ud lige nu, er ferie indenfor landets grænser et andet godt bud.

"Man kunne jo også overveje at blive hjemme i Danmark i år. Det er da i hvert fald den vej, udviklingen på valutamarkedet trækker," siger Las Olsen.

Dyre markedsvarer i Tyrkiet

Den danske krone ligger fast over for euroen, og derfor er der ikke nogen udsving i forhold til nogle af de mest populære rejsemål, som for eksempel Spanien, Grækenland, Italien, Frankrig og Portugal.

"På grund af euroen er det altså ikke blevet billigere at rejse til de lande, selv om mange af dem er i dyb krise. Men det kan jo godt være, at de lokale butikker, restauranter og hoteller er blevet mere forhandlingsvillige," siger Las Olsen.

Gældskrisen i Europa har betydet, at euroen er blevet svækket over for mange valutaer uden for. For os danskere som turister betyder det, at ferien udenfor Europa generelt er blevet dyrere.

Tyrkiske markeder

Går rejsen til Tyrkiet, vil man opleve, at selvom valutakursen gør, at man reelt kan få flere tyrkiske lira for sine danske sparepenge, så gør inflationen, at ferien i Tyrkiet vil føles dyrere end sidste år.

Turismeforsker Henrik Halkier, Aalborg Universitet har tidligere i pressen rådet danskere til at få øjnene op for Østeuropa og Balkan. Polen kommer ind blandt de første tre over lande, hvor priserne er steget mindst.

Se, hvor det er blevet billigere og, hvor det er blevet dyrere at rejse hen i forhold til sommerferien sidste år i herunder.

Tallene er beregnet af Las Olsen, Danske Bank og dækker over, hvor meget dyrere/billigere det er blevet i det pågælende land, hvis man bruger 1.000 kroner om dagen i 14 dage.

Sverige: -222 kr. Norge: +51 kr. Polen: +143 kr. Tjekkiet: +499 kr. Australien: +624 kr. England: +695 kr. Canada: +904 kr. Island: +908 kr. Mexico: +1.003 kr. Thailand: +1.004 kr. Tyrkiet :+1.207 kr. Sydafrika: +1.210 kr. USA: +1.255 kr. New Zealand: +1.317 kr. Schweiz: +1.343 kr. Japan: +1.401 kr. Brasilien: +1.703 kr. Kina: +1.890 kr.

(Danmark: +322 kr.)