Business

Rigmand vil betale 90 procent i skat

Verdens næstrigeste mand, amerikaneren Warren Buffet - også kendt som oraklet fra Omaha, - er blevet en upopulær mand blandt den rige elite i USA, fordi han bliver ved med at kæmpe for, at rige skal betale meget mere i skat.

I mange år har han selv undgået at betale skat, selvom han har tjent svimlende mange milliarder i spidsen for det legendariske investeringsselskab Berkshire Hathaway.

Men nu angrer den excentriske milliardær, og mener at de amerikanske myndigheder bør pålægge alle rige at betale en klækkelig engangsskat. Og denne skat bør have tilbagevirkende kraft, skriver den amerikanske internetavis Huffington Post.

Warren Buffet har selv undgået at betale skat af sin enorme formue ved at placere sine værdier i fonde. Indtil videre har han holdt skattemyndighederne på afstand ved at forære aktier til Gates Foundation (Bill Gates' humanitære organisation, red.) og almennyttige fonde, som ejes af hans eget barn.

Men nu mener Buffet altså, at han i retfærdighedens navn bør betale skat af de godt 250 milliarder kroner, som hans formue lyder på. Selv bemærker han, at der efter 90 procents skat stadig vil være 25 milliarder kroner på kistebunden.

Det er i øvrigt ikke første gang, at Buffet har berørt emnet om at rige skal beskattes hårdere. I midten af april blev et forslag fra Buffet stemt ned i senatet. Forslaget dengang lød, at alle der tjener mere end en million dollars om året bør have en skatteprocent på 30.

Lige nu er den gennemsnitlige skatteprocent for indtægter over en million dollars på 19 procent.