Business

Her er verdens 10 dyreste malerier

Se hvilke ti malerier, der er blevet solgt til de højeste beløb

Den norske maler Edvard Munchs "Skriget" satte i nat ny auktionsrekord, da det blev solgt for 107 millioner dollar ved en auktion i New York. Maleriet, som er et af de mest berømte i kunsthistorien, blev altså solgt for et beløb, som svarer til cirka 606 millioner danske kroner.

Forud for salget havde auktionshuset vurderet, at maleriet ville indbringe 80 millioner dollar, svarende til knap 450 millioner kroner. Men virkeligheden overgik vurderingen, og "Skriget" blev i nat solgt for det højeste beløb, der nogensinde er blevet betalt for et maleri på en auktion.

Her kan du se, hvilke ti malerier, der er de dyreste, der er blevet solgt. Nogle af dem er solgt på auktion, mens andre er solgt privat.

Jasper Johns - False start

Maleriet blev oprindelig solgt anonymt for 80 millioner dollar, men den nye ejer blev kendt af offentligheden, da maleriet blev udstillet på Matthew Marks Gallery. Jasper Johns malede billedet i 1959, og det siges at have haft stor indflydelse på den spirende pop art-bevægelse.

Vincent Van Gogh - Portrait of Dr. Gachet

Maleriet blev købt for 82,5 millioner dollar af den japanske forretningsmand Ryoei Saito i 1990.

Francis Bacon - Triptych 1976

Triptych er et af adskillige værker, som blev til i kølvandet på Francis Bacons elskers selvmord og viser det makabre billedsprog, som han er kendt for. Billedet blev solgt for 86,3 millioner dollar.

Gustav Klimt - Adele Bloch-Bauer II

Adele Bloch-Bauer er den eneste model, som Gustav Klimt malede mere end en gang. Maleriet blev færdigt i 1912 og solgt for 87,9 millioner dollar til en ukendt køber.

Pablo Picasso - Dora Maar Au Chat

Dora Maar var en af Picassos foretrukne muser, som han havde et lidenskabeligt forhold til i 1930'erne og 1940'erne. Maleriet var i private hænder til starten af det 21. århundrede og blev derefter solgt til en ukendt køber for 95,2 millioner dollar på en auktion i 2006.

Pablo Picasso - Garcon A La Pipe

Endnu et Picasso maleri, som blev solgt til en ukendt køber. Picasso malede Garcon A La Pipe i 1905, da han kun var 24 år gammel. Billedet blev solgt for 104 millioner dollar på en auktion.

Edvard Munch - Skriget

Blev solgt på auktion onsdag nat for 107 millioner dollar, hvilket er det højste beløb, der endnu er betalt for et maleri, der er købt på en auktion. Køberen er endnu ukendt.

Gustav Klimt - Adele Bloch-Bauer I

135 millioner dollar kostede maleriet Ronald Lauder, som ønskede at skabe en samling af jødisk-ejet kunst, som var blevet reddet fra nazisterne. Han udstillede det i sit Neue Galerie i New York, hvor maleriet stadig hænger.

Willem de Kooning - Woman III

Maleriet er det tredje ud af seks malerier af kvinder, som Willem de Kooning nummererede. Steven A. Cohen købte det for 137,5 millioner dollar i 2006.

Jackson Pollock - No. 5, 1948

Beløbet for dette maleri er en smule usikkert, men det siges, at maleriet blev solgt for 140 millioner dollar til køberen David Martinez.

Tallene er baseret på hvert enkelt maleris salgspris, der er ikke taget højde for inflation eller estimerede værdier.