Business

Yt med suppe, steg og is-musik

Omsætningen er faldet med op til 50 procent, for danskerne gider ikke længere høre 'Tre hvide duer', men der er lys forude for festmusikerne

Førhen kunne en dansk festmusiker spille omkring 50 job om året ved fødselsdage, konfirmationer og andre familiefester, men i dag må mange musikere nøjes med 12-13 job om året.

Danskerne fravælger i højere grad den gode, gamle suppe, steg og is-musik, og det går ud over nogle festmusikere, fortæller Allan Høgedal, der står bag Dansk Festmusik og selv spiller på trommer og keyboard ved festlige lejligheder.

"De (festmusikerne, red.) piber jo alle sammen," siger Allan Høgedal til tv2.dk og henviser til, at mange af hans kollegaer er hårdt ramt.

Lejer en jukeboks

Ifølge festmusikeren er den traditionelle suppe, steg og is-musiker ved at uddø.

Som så mange andre brancher har festmusikerne været ramt hårdt af den økonomiske krise, men der er i høj grad også sket et holdningsskifte hos danskerne. De vælger livemusikken fra og lejer en jukeboks i stedet for.

"Sådan nogle som mig i 40-års-alderen gider jo ikke sidde og høre en mand spille 'Tre hvide duer' hele aftenen," fortæller Allan Høgedal.

Konfirmander vil have festmusikere

Derfor har Dansk Festmusik sadlet om, og i stedet for at spille dansktopmusik og klassiske evergreens har festmusikerne skiftet repertoiret ud med mere moderne festmusik - og det har givet succes.

Selv de helt unge mennesker vil gerne have den moderne erstatning for suppe, steg og is-musik, fordi festmusikerne i dag både kan klare den traditionelle musik under middagen til ære for den ældre del af gæsterne og senere kan spille mere moderne diskotekmusik, når den yngre del af festen skal indtage dansegulvet.

"Konfirmanden får i dag selv lov til at bestemme, hvad de vil have af musik," siger Allan Høgedal, der derfor har særlige konfirmationspakker, som henvender sig til det, de unge efterspørger.

Ifølge Allan Høgedal er det primært kun suppe, steg og is-musikere, der ikke har formået at omstille sig til det mere moderne festmusik, som lider økonomisk i dag.